Talibanii sunt de acord cu reluarea campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Afganistan

  • 18 Octombrie 2021 12:21
Talibanii sunt de acord cu reluarea campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Afganistan

Conducerea talibanilor a fost de acord să permită reluarea campaniei de vaccinare din ușă în ușă împotriva poliomielitei în Afganistan, au anunțat OMS și UNICEF luni într-un comunicat comun. Până să preia conducerea țării, talibanii se împotriveau vaccinării și mai mulți membri ai echipelor de vaccinare au murit împușcați.

Campania de vaccinare, care va începe pe 8 noiembrie, va fi prima în peste trei ani vizând toți copiii din Afganistan, inclusiv mai mult de 3,3 milioane în unele părți ale țării rămase anterior inaccesibile acestor campanii, potrivit comunicatului, scrie digi24.ro.

În trecut, echipele de vaccinare în zonele controlate de talibani se loveau de greutăți în mod repetat.

Anterior, talibanii îi acuzau pe membrii echipelor de vaccinare împotriva poliomielitei că adună informații împotriva militanților lor, dar acum ei sunt de facto guvernul Afganistanului după ce în august au răsturnat executivul de la Kabul care se bucura de sprijin internațional.

Reprezentantul OMS în Afganistan, Dapeng Luo, a numit decizia talibanilor un "pas extrem de important în direcția corectă", potritvit dpa, preluată de Agerpres.

Comunicatul confirmă că decizia a fost luată de talibani ca urmare a dialogului în curs la nivel înalt între ONU și conducerea talibanilor.

Liderii talibani s-au angajat să includă angajați femei și să asigure securitatea și siguranța tuturor lucrătorilor din sănătate în toată țara, se mai arată în comunicat.

Anterior, echipele de vaccinare împotriva poliomielitei au fost atacate în mod repetat în țară.

În iunie, cel puțin cinci membri ai unei echipe de vaccinare împotriva poliomielitei au fost împușcați în estul Afganistanului și alții au fost răniți în atacuri care au condus la suspendarea campaniei în regiunea de est.

Pakistanul și Afganistanul sunt printre cele câteva țări din lume unde poliomielita este încă endemică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău