Talibanii se pregătesc să preia controlul Afganistanului după plecarea forțelor SUA și NATO (AFP)

  • 16 Iunie 2021 10:55
Talibanii se pregătesc să preia controlul Afganistanului după plecarea forțelor SUA și NATO (AFP)

Talibanii se pregătesc să preia controlul Afganistanului după aproape 20 de ani de când au fost alungați de la putere în urma intervenției militare americane, lăudându-se că i-au "învins" pe americani, comentează AFP.

"Acești americani aroganți au crezut că îi pot elimina pe talibani", ironizează mollahul Misbah, comandantul insurgenților din provincia Ghazni, devastată de lupte, din partea central-estică a țării.

"Dar talibanii i-au învins pe americani și pe aliații lor. Și cu voia lui Allah, un regim islamic va fi reinstaurat în Afganistan atunci când americanii vor fi plecat", susține un alt reprezentant taliban, care s-a prezentat agenției de presă franceze drept responsabil pentru sănătatea publică în Ghazni.

În timp ce discuțiile interafgane, care au debutat în septembrie în Qatar, bat pasul pe loc, talibanii profită de retragerea în curs de desfășurare a forțelor americane pentru a câștiga teren.

De la lansarea unei noi faze a operațiunilor la începutul lunii mai, insurgenții au preluat controlul a cel puțin 30 din aproximativ 400 de districte.

Din moment ce sprijinul aerian american s-a diminuat, forțele afgane se luptă pentru aprovizionarea numeroaselor avanposturi încercuite de talibani, determinând trupele să-și abandoneze pozițiile, în special în zonele rurale, notează AFP.

Talibanii au preluat controlul asupra a două districte din Ghazni, o provincie-cheie situată între două rute importante care leagă Kabul de Kandahar (sud), al doilea oraș ca mărime a țării.

De acum, talibanii sunt prezenți în aproape toate provinciile afgane și încercuiesc mai multe mari orașe.

Este strategia pe care au aplicat-o în anii 1990 pentru a cuceri aproape întreaga țară și a-și instala regimul, care a căzut după intervenția americană din 2001.

Multora le este teamă că ei pregătesc o ofensivă majoră asupra orașelor după plecarea americanilor și a aliaților lor.

Guvernul asigură că armata este capabilă să-i respingă, insistând asupra punctelor slabe ale insurgenților: lipsa de arme grele și incapacitatea de a rezista loviturilor forțelor aeriene guvernamentale.

Dar mollahul Misbah nu se arată îngrijorat. Potrivit lui, victoria va fi de partea talibanilor de îndată ce trupele internaționale își vor fi încheiat retragerea - teoretic nu mai târziu de 11 septembrie - după cum a declarat președintele american Joe Biden.

"Odata americanii plecați, guvernul nu va mai sta nici măcar cinci zile", susține comandantul taliban, ghidându-i cu mândrie pe reporterii AFP într-o clinică capturată de insurgenți ale cărei ziduri încă mai poartă urme de luptă.

"Când stăpânii vor fi înfrânți, sclavii nu vor mai putea învinge Emiratul Islamic", ia în derâdere acesta armata afgană, în timp ce dă ordine prin radio.

Ministerul afgan al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la aceste afirmații.

Potrivit unui purtător de cuvânt al talibanilor din Peshawar (Pakistan), care se exprimă sub rezerva anonimatului, viitorul acestui război se va decide la nivel de conducere.

"Este normal ca comandanții militari să dorească să utilizeze forța", spune el, dar "deciziile sunt luate de cei de la vârf, de consiliul liderilor. Și comandanții se vor supune", încearcă să asigure el.

În spatele frontului, talibanii administrează în mod curent zonele pe care le controlează.

Mollahul Misbah gestionează de doi ani, cu sprijinul Comitetului internațional al Crucii Roșii (CICR), prin intermediul Semilunii Roșii, clinica ocupată prin lupte.

Locuitorii primesc medicamente și îngrijiri aici. Combatanții talibani răniți sunt, de asemenea, tratați acolo și evacuați rapid pentru a evita atacurile aeriene.

Clinica oferă, de asemenea, instruire în acordarea de prim ajutor, de care se ocupă angajații CICR - care instruiesc totodată și forțele guvernamentale din Ghazni, în conformitate cu carta de neutralitate a organizației.

Prezența crescândă a talibanilor în apropiere de Ghazni ridică temeri privind un posibil atac asupra capitalei provinciei. Acest scenariu s-a întâmplat deja în 2018, când bazarul a fost distrus și mulți civili uciși, scrie AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău