Talibanii au interzis folosirea banilor străini în Afganistan

  • 03 Noiembrie 2021 09:32
Talibanii au interzis folosirea banilor străini în Afganistan

Talibanii au anunțat marți că este complet interzisă folosirea monedelor străine în Afganistan. Decizia ar putea afecta și mai mult țara, care se confruntă cu o criză umanitară și cu o economie adusă în pragul colapsului de retragerea sprijinului internațional, relatează Reuters.

Anunțul talibanilor a venit la doar câteva ore după ce cel puțin 25 de oameni au fost uciși și peste 50 răniți când oameni înarmați au atacat cel mai mare spital militar din Afganistan aflat în centrul Kabulului, unde s-au produs și două explozii puternice. Atacul a fost revendicat de membri ai Statului Islamic, scrie digi24.ro.

„Situația economică și interesele naționale din țară cer ca toți afganii să folosească moneda afgană în fiecare tranzacție", a anunțat grupul într-un comunicat dat publicității de purtătorul lor de cuvânt.

Folosirea dolarilor americani este larg răspândită pe piețele din Afganistan, iar zonele de frontieră utilizează moneda țărilor vecine, precum Pakistanul, pentru tranzacții.

Guvernul taliban face presiuni pentru eliberarea miliardelor de dolari din rezervele băncii centrale în contextul în care națiunea lovită de secetă se confruntă cu un deficit de lichidități, foamete și o nouă criză a migrației.

Afganistanul deține miliarde de dolari în bunuri peste hotare la US Federal Reserve și la alte bănci centrale din Europa, dar banii au fost înghețați după ce talibanii au înlăturat guvernul sprijinit de Occident în luna august.

Plecarea forțelor armate conduse de SUA și a multor donatori internaționali a lăsat țara fără granturile care finanțau trei sferturi din cheltuielile publice.

Deși statele occidentale vor să prevină un dezastru umanitar în Afganistan, ele au refuzat să recunoască oficial guvernul taliban, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău