Taiwan cumpără tunuri de 750 de milioane de dolari de la SUA pentru a se apăra în cazul unei eventuale invazii chineze

  • 05 August 13:39
Taiwan cumpără tunuri de 750 de milioane de dolari de la SUA pentru a se apăra în cazul unei eventuale invazii chineze

Taiwanul a mulțumit joi SUA că au acceptat să-i vândă tunuri în valoare de 750 milioane de dolari (633 milioane de euro), destinate să permită insulei să se apere în cazul unei eventuale invazii a Chinei, relatează France Presse, potrivit DIGI24.ro.

Ministerul de Externe taiwanez a subliniat că este prima vânzare majoră de arme americane de la sosirea președintelui Joe Biden la Casa Albă în luna ianuarie, notează sursa citată

Aceste echipamente sunt menite să ajute insula "să aibă o apărare solidă ca o stâncă" și să mențină "pacea și stabilitatea în regiune", scrie Agerpres.

"În fața expansiunii militare și a provocărilor continue ale Chinei, guvernul nostru va consolida apărarea și securitatea naționale cu o hotărâre neclintită de a apăra viața oamenilor și modul nostru de viață liber și democratic", menționează MAE taiwanez.

Departamentul de Stat american a aprobat miercuri vânzarea a 40 de sisteme de artilerie cu tunuri autopropulsate cu șenile M109A6 de 155 mm în cadrul unui acord care mai trebuie să fie aprobat de Congres.

Beijingul consideră Republica Democrată Taiwan ca parte a teritoriului său și nu exclude preluarea acesteia sub controlul său chiar și cu forța dacă este necesar, notează AFP.

China, sub președinția lui Xi Jinping, și-a intensificat presiunea militară împotriva insulei.

Armata chineză survolează aproape zilnic Taiwanul, iar Armata populară de eliberare a comunicat despre manevre destinate să simuleze o invazie în Taiwan.

Washingtonul, care a rupt în 1979 relațiile sale diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaște Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne cel mai puternic aliat al insulei și principalul său furnizor de arme.

O lege americană obligă SUA să ajute insula să se apere în caz de conflict, dar Washingtonul aplică de decenii o așa-numită politică de "ambiguitate strategică", abținându-se să spună clar care sunt circumstanțele ce ar determina SUA să intervină militar în favoarea Taiwanului.

Armata taiwaneză este mult sub capacitatea forțelor armate chineze și o mare parte din armamentul său, inclusiv flota sa de avioane de vânătoare, este depășită.

Aceste tunuri de artilerie ar putea juca un rol esențial în contracararea unei invazii, permițând armatei taiwaneze să tragă direct asupra navelor de desant care transportă trupe și să bombardeze plajele de debarcare.

În timpul mandatului său, fostul președinte american Donald Trump a intensificat vânzările de arme către Taiwan într-un context de tensiuni puternice între Beijing și Washington, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,21
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14
Thu
12

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău