Tabloul amantei lui Picasso, furat în Franța în urmă cu 20 de ani, a fost regăsit în Olanda

  • 26 Martie 2019 17:56
Tabloul amantei lui Picasso, furat în Franța în urmă cu 20 de ani, a fost regăsit în Olanda

Un tablou de Pablo Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, furat în urmă cu 20 de ani de pe un iaht aflat în sudul Franței, a fost regăsit în Olanda grație cercetărilor efectuate de un expert în artă, informează AFP.

"Portrait de Dora Maar", o pânză din 1938 este cunoscută și sub titlul "Buste de Femme (Dora Maar)''. Tabloul o prezintă pe una dintre amantele și muzele celebrului pictor spaniol, care a trăit între anii 1881 și 1973.

Tabloul, care a făcut parte din colecția privată a pictorului Pablo Picasso până în ziua morții acestuia, a fost furat în 1999 de pe iahtul unui șeic saudit ce era amarat în portul din Antibes, în apropiere de Cannes.

După două decenii de căutări rămase infructuoase, observatorii și colecționarii de artă credeau că nu vor mai vedea niciodată această capodoperă ce părea de negăsit.

Totuși, expertul olandez Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones din lumea artelor" datorită talentelor sale de anchetator, a reușit să îl găsească, la capătul unei anchete ce a durat patru ani.

Acest ulei pe pânză a fost predat la jumătatea lunii martie unei companii de asigurări care a dorit să își păstreze anonimatul, a dezvăluit expertul olandez pentru AFP.

"Înfășurat într-un cearceaf"

Arthur Brand a aflat în 2015 că "un Picasso furat de pe un vapor" era folosit ca monedă de schimb în tranzacțiile ilicite din Olanda. "În acel stadiu, nu știam încă despre ce tablou era vorba", a adăugat el.

La jumătatea lunii martie, doi bărbați care lucrau pentru un om de afaceri olandez au sunat în miezul nopții la ușa locuinței sale din Amsterdam, purtând un tablou sub braț.

"Aveau cu ei tabloul lui Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, înfășurat într-un cearceaf și saci menajeri negri", a relatat Arthur Brand.

Omul de afaceri "era copleșit", pentru că nu știuse că în posesia lui se aflase un tablou care fusese furat, a explicat expertul în artă, care a informat imediat poliția olandeză și pe cea franceză.

Arthur Brand a devenit cunoscut pe plan mondial în 2015 după ce a descoperit în Germania cei doi cai din bronz realizați de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-al treilea Reich, ce ornau intrarea de la Cancelaria lui Hitler din Berlin și care au dispărut după prăbușirea Zidului Berlinului.

În noiembrie, după o altă "vânătoare de comori" ce a durat mai mulți ani, expertul olandez a ajutat autoritățile cipriote să recupereze un mozaic bizantin excepțional, fragment al unei vaste fresce furate dintr-o biserică din Cipru după invazia turcă din 1974.

Droguri și vânzări de arme

Furtul acelui tablou de Picasso, estimat în epocă la 7 milioane de dolari, i-a încurajat pe bogații proprietari ai iahturilor amarate pe Coasta de Azur să își revizuiască sistemele de securitate amplasate la bordul ambarcațiunilor lor.

După un furt din 1999, căutările poliției franceze au rămas fără rezultate și anchetatorii au sfârșit prin a închide dosarul.

Tabloul a trecut apoi din mână în mână în economia subterană, "fiind adeseori utilizat ca o garanție, apărând în traficul de droguri și în vânzări de arme", a explicat Arthur Brand.

"După acel furt, pictura a trebuit să-și schimbe proprietarul de vreo zece ori", a adăugat el. Trebuia să fie recuperat urgent, căci tabloul era "probabil în stare foarte proastă".

După ce l-a despachetat, expertul olandez nu a putut să se abțină să nu expună tabloul de Picasso în locuința lui, făcând din apartamentul său "unul dintre cele mai scumpe din Amsterdam" pentru o noapte.

În ziua următoare, un specialist în Picasso provenind de la Galeria Pace din New York a venit la Amsterdam pentru a verifica autenticitatea operei, în prezența lui Dick Ellis, un detectiv britanic pensionar și fondator al diviziei de Artă și antichități din cadrul Scotland Yard.

Dick Ellis este cunoscut pentru faptul că a descoperit mai multe opere de artă furate, inclusiv "Țipătul" de Edvard Munch, furat din Galeria Națională din Oslo în 1994.

"Nu există niciun dubiu, este vorba despre acel Picasso furat", a declarat pentru AFP Dick Ellis, care conduce în prezent o companie de consiliere cu sediul la Londra. El s-a aflat la Amsterdam pentru a reprezenta interesele firmei de asigurări care se află de acum în posesia tabloului "Buste de Femme (Dora Maar)".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău