Tabăra de Vară „Energel”: promovarea utilizării energiei regenerabile

  • 11 Iunie 2015 16:41
Tabăra de Vară „Energel”: promovarea utilizării energiei regenerabile

50 de copii vor învăța, pe parcursul a zece zile, cum să utilizeze energia din surse regenerabile, în cadrul Taberei de Vară „Energel”.

Majoritatea copiilor au fost selectați în urma unui concurs public și provin din primele comunități beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Proiectului, o echipă de copii entuziaști din Comrat a inventat o motocicletă ce se alimentează de la energia solară, invenție datorită căreia copiii au și primit bilete la Tabăra de Vară „Energel”. Irina Constantinova, membru al echipei, spune că următorul proiect de vis este un automobil solar.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că securitatea energetică și asigurarea unui viitor energetic durabil sunt priorități-cheie pe agenda Uniunii Europene, la fel și păstrarea mediului mai curat.

Tabăra de vară Energel este parte a inițiativei educaționale de promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice demarate de Proiectul Energie și Biomasă.

 

Dafina Gercheva, reprezentantul rezident PNUD Moldova, a subliniat că împreună cu Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova sunt depuse eforturi pentru a spori conștientizarea beneficiilor valorificării surselor de energie regenerabilă.

Viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a spus că Ministerul Economiei susține inițiativa de succes inițiată de Proiectul Energie și Biomasă de a studia în școli despre energia regenerabilă și eficiența energetică. Rezultatele demonstrează că tinerii sunt cei care aduc schimbarea în comunitățile și familiile lor prin propriul exemplu și propria convingere.

În 2011, Proiectul Energie și Biomasă a lansat cursul de regenerabile și eficiență energetică în școlile din comunitățile care își racordau instituțiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă, cu suportul financiar al Uniunii Europene. În 2013, Ministerul Educației a susținut inițiativa proiectului și a emis un ordin ce a permis tuturor școlilor din țară să includă în program cursul opțional: „Surse de energie regenerabilă”. În 2011-2014, aproximativ 350 de școli din țară au devenit parte a acestei inițiative educaționale.

Proiectul „Energie și Biomasă” este un proiect de trei ani: 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordați de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău