Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu”, organizată de Institutul Cultural Român, va avea loc anul acesta la Glodeni

  • 01 August 2023 17:12
Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu”, organizată de Institutul Cultural Român, va avea loc anul acesta la Glodeni

Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în calitate de partener tradițional, în colaborare cu Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță”, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” din Chișinău și Revista ”Timpul din România” are loc, anul acesta, în perioada 2-6 august 2023, la Glodeni,. La eveniment vor participa 11 scriitori din Republica Moldova și România, cursurile fiind moderate de Șerban Axinte (România) Dumitru Crudu (R. Moldova) și Nicolae Corlat (România).

Aflată la cea de-a șaptea ediție, Tabăra de Literatură „Leonard Tuchilatu”, are în acest an o notă distinctă deoarece vor participa și doi compozitori și cântăreți care vor pune pe muzică creațiile rezultate din activitatea taberei, spre deosebire de celelalte ediții care aveau loc la Orheiul Vechi și unde participau doar poeți. O altă noutate este că în ultima zi a taberei se va organiza un concert, unde vor răsuna cântecele compuse după poeziile scrise la Glodeni. Același concert urmează să fie prezentat și în sala cu coloane a Bibliotecii Municipale ”B. P. Hasdeu” din Chișinău. Față de alte ediții, a fost extinsă și limita de vârstă. Nu vor participa doar scriitori tineri, ci și scriitori aflați la primele cărți sau intrați pe nedrept într-un con de umbră, încercând în acest fel, să-i ajutăm să se relanseze ca scriitori.

Toate creațiile scrise în acea perioadă vor fi publicate în revista ”Timpul din România” și, Ulterior, acestea vor vedea lumina tiparului într-o antologie. Amintim că până acum au avut loc șase ediții a Taberei de Literatură „Leonard Tuchilatu”, și au fost publicate trei antologii de proză și de poezie. O bună parte dintre tinerii scriitori care au participat la edițiile trecute ale taberei, azi sunt scriitori cunoscuți, publicând cărți la edituri prestigioase și câștigând premii de răsunet: Andrei Dosa, Ion Buzu, Anatol Grosu, Ana Donțu, Maria-Paula Erizanu, Irina Brumă, Virgil Botnaru, Cătălina Balan, Ecaterina Bargan (Ecaterina Ștefan), Emanuela Sprânceană ( Iurkin), Victor Țvetov, Aura Maru, Aurelia Borzin, Vadim Ungureanu, Teodor Bordeianu, Carolina Vozian (Sașa Zara), Vitalie Colț, Artiom Oleacu, Artur Cojocaru, Veronica Ștefăneț, Augustina Visan, Natalia Graur .

Scopul și obiectivele acestui proiect sunt: creșterea nivelului de profesionalism în domeniul scrierii a tinerilor poeți și prozatori; reflectarea realităților cotidiene;  încurajarea viziunii creative și sporirea interesului față de literatură; consolidarea unui liant între generații; schimbul de experiență între profesioniști și începători din R. Moldova și România. O altă tabără de poezie și proză de acest tip nu există în Republica Moldova. În Europa aceste tabere sunt foarte populare și foarte numeroase. Pe parcursul celor 4  zile cât va ține tabăra, profesorii invitați vor ține cursuri despre cum se scrie o poezie, un roman, o povestire sau o nuvelă, iar tinerii scriitori și poeți își vor perfecționa arta scrisului, scriind proză și poezie, în care vor reflecta, împreună, realitatea basarabeană sau românească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău