Tabăra antică în care oamenii găteau ouă de struț cu mii de ani în urmă

  • 20 Ianuarie 2023 13:34
Tabăra antică în care oamenii găteau ouă de struț cu mii de ani în urmă

Arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) au dezgropat o tabără antică unde oamenii găteau ouă de struț cu 4.000-7.500 de ani în urmă, scrie descopera.ro.

Descoperirea a fost făcută în apropiere de Be’er Milka, în sudul Israelului, în timpul unor lucrări de transformare a terenurilor pentru utilizare agricolă.

Campingul are o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați și a fost folosit de vechii nomazi din deșert. Săpăturile au scos la iveală pietre arse, silex, unelte de piatră și cioburi de ceramică, pe lângă o colecție de ouă de struț.

Oamenii găteau ouă de struț cu mai mult de 4.000 de ani în urmă

„Aceste locuri de campare au fost rapid acoperite de dune și au fost reexpuse de mișcarea nisipului de-a lungul a sute și mii de ani. Acest fapt explică conservarea excepțională a ouălor, permițându-ne să vedem viețile nomazilor care cutreierau deșertul în vremuri străvechi”, a declarat Lauren Davis, de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Struții au dispărut în regiunea Levant până în secolul al XIX-lea (cu excepția celor aflați în captivitate sau în ferme), totuși, în perioada preistorică, erau foarte des întâlniți în sălbăticie. Unele dintre ouă prezintă dovezi de decorare și incizare, ceea ce sugerează că ar fi putut avea și o funcție decorativă, mai degrabă decât să fie destinate exclusiv consumului uman, scrie Heritage Daily.

Ouăle de struț aveau utilizări multiple

„Găsim ouă de struț în situri arheologice în contexte funerare, dar și ca articole de lux și recipiente pentru apă. În mod clar, oamenii găteau ouă de struț: un ou de struț are valoarea nutritivă a aproximativ 25 de ouă normale de găină!”, spune dr. Amir Gorzalczany, de la IAA.

„Colecția de ouă de struț de la Be’er Milka este o descoperire rară și fascinantă. Se pare că ouăle au supraviețuit deoarece au fost acoperite de dune de nisip atât de mult timp și datorită climei relativ uscate a zonei. Descoperirile vor merge direct de la săpătură la noul laborator analitic din Campusul Național Jay și Jeanie Schottenstein pentru Arheologia Israelului, unde vor fi supuse unor observații și cercetări suplimentare”, a declarat Eli Escuzido, de la IAA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău