Szijjarto: Ungaria va adopta măsuri de retorsiune dacă Ucraina expulzează consulul ungar de la Beregovo

  • 26 Septembrie 2018 17:51
Szijjarto: Ungaria va adopta măsuri de retorsiune dacă Ucraina expulzează consulul ungar de la Beregovo

Ungaria va lua măsuri de retorsiune dacă Ucraina recurge la expulzarea consulului ungar de la Beregovo (Beregszasz), a avertizat miercuri șeful diplomației ungare Peter Szijjarto, aflat la New York pentru cea de-a 73-a sesiune anuală a Adunării Generale a ONU, transmite MTI.

Săptămâna trecută, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a spus că nu exclude expulzarea consulului Ungariei de la Beregovo după apariția pe YouTube a unei înregistrări video cu camera ascunsă arătând cetățeni ucraineni depunând jurământul pentru obținerea cetățeniei ungare.

Szijjarto a reacționat, condamnând ceea ce el a numit 'încercările conducerii Ucrainei de a intimida comunitatea etnică maghiară din Transcarpatia'.

''Tot ceea ce s-a întâmplat la consulatul de la Beregovo în legătură cu ceremonia de depunere a jurământului pentru obținerea cetățeniei este în concordanță cu dreptul ungar și internațional. Afirmația părții ucrainene conform căreia acordarea cetățeniei ungare celor care trăiesc în Transcarpatia este un fel de încălcare a dreptului internațional este falsă și înșelătoare'', a afirmat Peter Szijjarto.

Potrivit acestuia, Ucraina este cea care nu respectă dreptul internațional prin 'încălcarea repetată a drepturilor dobândite de minoritățile' din această țară, comunitatea maghiară fiind o victimă a acestei politici.

Szijjarto a reafirmat că guvernul de la Budapesta este consecvent față de politica sa de a bloca aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei atât timp cât aceasta continuă 'politica de incitare la ură contra maghiarilor'.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev s-au tensionat mai ales în ultimul an, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educației. Votată la începutul lunii septembrie 2017 și promulgată de președintele Petro Poroșenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Conform noului act normativ, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților este disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
6
Arhivă Radio Chișinău