Szijjarto: Ungaria nu va renunța la apărarea drepturilor maghiarilor din Ucraina, în pofida presiunii de pe ''ambele maluri ale Atlanticului''

  • 21 Martie 2023 19:00
Szijjarto: Ungaria nu va renunța la apărarea drepturilor maghiarilor din Ucraina, în pofida presiunii de pe ''ambele maluri ale Atlanticului''

Guvernul ungar este supus unei ''presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului'' pentru a renunța la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunța niciodată la eforturile sale, a transmis ministrul ungar de externe Peter Szijjarto după o discuție avută marți la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe, relatează agenția MTI și hirado.hu.

Cât despre planurile NATO de a convoca o reuniune la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina în ciuda opoziției Ungariei, Szijjarto a estimat că acest demers prejudiciază unitatea NATO și a avertizat că Ungaria nu va sprijini niciun pas semnificativ în direcția aderării Ucrainei la NATO până când "drepturile comunității naționale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite", transmite Agerpres.

În ce privește întrevederea sa cu Stoltenberg, potrivit ministrului ungar secretarul general a descris Ungaria drept "un aliat de încredere al NATO care contribuie la securitatea europeană și transatlantică".

Ungaria la rândul ei consideră NATO ca fiind o "comunitate de valori", a menționat Szijjarto, prin urmare guvernul ungar consideră "important ca apropierea de NATO să fie permisă doar țărilor care respectă drepturile comunităților naționale". "Din păcate, nu este cazul Ucrainei de astăzi. Evident, situația nu este nouă, începând din 2015 drepturile comunităților naționale, inclusiv ale comunității naționale maghiare, au fost, practic, știrbite încontinuu", a observat ministrul ungar. El a amintit că din acest motiv Ungaria a blocat de fiecare dată în ultimii ani convocarea Comitetului NATO-Ucraina.

Potrivit lui Peter Szijjarto, secretarul general al NATO a luat în serios aceste preocupări ale Ungariei. "Secretarul general a declarat însă că, din diverse motive pe care nu eu le voi detalia, va convoca reuniunea Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial în timpul consiliului miniștrilor de externe din 4 aprilie, în ciuda opoziției Ungariei, deși noi credem că această reuniune ar putea fi convocată doar dacă există un acord unanim", a adăugat șeful diplomației ungare.

"Această decizie prejudiciază unitatea NATO și procedurile referitoare la consens, dar nu putem decât să luăm act de decizia secretarului general", a mai spus ministrul ungar. Totuși, a subliniat Szijjarto, Stoltenberg l-a asigurat că tema minorităților va fi inclusă pe agenda acestei reuniuni.

"Ne vom menține, bineînțeles, poziția noastră inițială și aș dori să spun clar că nu vom susține niciun pas semnificativ în direcția integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunității naționale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite" și, "indiferent cât de mare va fi presiunea, nu vom renunța la protecția maghiarilor din Transcarpatia, vom continua să-i sprijinim pe maghiarii din Transcarpatia", a insistat șeful diplomației ungare.

Pe de altă parte, el a susținut că guvernul de la Budapesta este mândru de evoluția armatei ungare, asigurând că Ungaria va atinge în curând ținta de 2% din PIB pentru bugetul destinat Apărării, iar 20% din acest buget deja este alocat dezvoltării.

Referindu-se la discuțiile cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, Szijjarto a apreciat că aprovizionarea Ungariei cu energie este în siguranță "grație investițiilor îndrăznețe din ultimii ani". "Dacă nu am fi construit o conductă de gaze la sud-sud-est, aprovizionarea Ungariei cu gaz natural ar fi fost acum fizic imposibilă", a remarcat el.

De asemenea, a continuat Szijjarto, Ungaria va coopera cu Bulgaria, Grecia și cu România pentru a-și spori diversificarea aprovizionării cu energie prin proiecte comune de infrastructură. "I-am cerut comisarului să trateze aceasta ca pe o chestiune europeană (...) Bruxellesul continuă să împingă statele membre să cumpere gaz din surse diferite de cele pe care le-am avut; dar știm că achizițiile de gaz necesită nu doar gazul în sine, ci și gazoducte", a subliniat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău