Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul cancelarului Germaniei

  • 07 Octombrie 2020 10:35
Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul cancelarului Germaniei

Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania, a cerut ajutor pentru țara sa la o întâlnire pe care a avut-o marți la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Tihanovskaia i-a oferit lui Merkel o umbrelă în alb și roșu, culorile folosite în timpul demonstrațiilor în masă din Belarus împotriva controversatei realegeri a președintelui Aleksandr Lukașenko, într-un scrutin despre care opoziția spune că a fost fraudat.

"Le sunt extrem de recunoscătoare Germaniei și tuturor partidelor germane care sprijină poporul belarus în lupta sa pentru libertate, în lupta sa pentru noi alegeri corecte și transparente", a spus ea după întâlnirea cu Merkel, care a durat 45 de minute.

Cancelarul german nu a făcut niciun comentariu.

Ulterior în cursul serii de marți, partidul conservator aflat la putere, CDU, și aliatul său bavarez, CSU, i-au dăruit opozantei din Belarus o bucată originală din Zidul Berlinului.

Tihanovskaia a spus că acest artefact din timpul Războiului Rece este "un simbol al libertății".

Înainte de întâlnirea cu Angela Merkel, ea a făcut apel la țările europene să mențină "presiunea", în special prin "sancțiuni", asupra regimului președintelui Lukașenko.

Tihanovskaia a salutat recentele sancțiuni impuse de UE asupra cercului de apropiați al lui Lukașenko, spunând că sunt "o victorie, chiar dacă doar una mică".

"Țara noastră are nevoie de diferite tipuri de ajutor, însă avem în primul rând nevoie de o mediere pentru a începe dialogul cu autoritățile noastre, negocieri, așa că sunt sigură că Angela Merkel va fi extrem de utilă în această situație", a spus opozanta într-o conferință de presă, potrivit AFP.

"Trebuie să există presiune atât în interiorul țării noastre, cât și din exterior", a mai afirmat lidera opoziției, în vârstă de 37 de ani și exilată în Lituania de la alegerile prezidențiale controversate de la 9 august.

"Presiunea internă e dată de manifestații, greve, mișcări cetățenești. Presiunea externă e reprezentată de sancțiuni și ajutor din partea țărilor vecine", a detaliat Tihanovskaia.

"Le cerem tuturor liderilor să își facă vocea auzită în privința Belarusului", a spus ea.

"Bineînțeles, le cerem să extindă lista de sancțiuni, să nu îl recunoască pe Lukașenko drept lider legitim sau să îl ajute financiar", a explicat opozanta.

În opinia sa, "sancțiunile nu sunt decât începutul presiunii pe care țările europene o pot exercita asupra regimului nostru, asupra lui Lukașenko".

Tihanovskaia, care consideră că a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate în urmă cu două luni în Belarus și îl acuză pe președintele Aleksandr Lukașenko de faptul că se agață de putere printr-o fraudă electorală masivă, s-a deplasat la Berlin pentru a obține sprijin pentru cauza sa.

Sute de mii de persoane au protestat în orașele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervențiile brutale ale poliției, pentru a-i cere lui Lukașenko să renunțe la putere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău