Svetlana Tihanovskaia a anunțat că nu va mai candida dacă se vor organiza alegeri noi în Belarus

  • 22 August 2020 12:55
Svetlana Tihanovskaia a anunțat că nu va mai candida dacă se vor organiza alegeri noi în Belarus

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a condus cea mai mare provocare la adresa regimului de la Minsk în cei 26 de ani de când președintele Aleksandr Lukașenko se află la putere, a declarat într-un interviu difuzat vineri că nu va candida la președinție dacă se vor organiza noi alegeri, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Tihanovskaia, principala rivală electorală a președintelui Lukașenko la controversatele alegeri prezidențiale din 9 august în care acesta a fost declarat învingător, a fugit în Lituania. Ea a ieșit din anonimat pentru a-l înlocui pe soțul său, Serghei Tihanovski (un blogger cunoscut în Belarus) în cursa electorală, după ce acesta a fost băgat la închisoare de regim în luna mai.

„Nu intenționez să conduc”, a răspuns Tihanovskaia într-un interviu acordat Belsat TV, întrebată dacă ea sau soțul ei vor candida la președinție în cazul în care vor fi organizate noi alegeri, așa cum solicită opoziția.

Întrebată dacă s-a săturat de politică, aceasta a răspuns: „Mai mult decât de-ajuns”.

Protestele de masă au izbucnit după ce președintele Lukașenko a fost acuzat de fraudarea scrutinului, acuzație pe care acesta o respinge.

Tihanovskaia a declarat că eliberarea deținuților politici reprezintă una din solicitările protestatarilor, iar „alegeri noile, corecte și transparente, pot restabili justiția”.

Fosta profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani nu și-a propus să devină liderul rezistenței populare împotriva regimului Lukașenko. Însă, când soțul ei a fost închis iar alți candidați au fost împiedicați să candideze la alegeri, Tihanovskaia a devenit principalul contracandidat al șefului statului.

La începutul acestei săptămâni, Svetlana Tihanovskaia a afirmat că este pregătită să conducă Belarusul, o țară cu 9.5 milioane de locuitori, și a solicitat crearea unui mecanism legal care să asigure posibilitatea organizării de noi alegeri prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău