Sute de turiști au escaladat pentru ultima dată muntele Uluru

  • 25 Octombrie 2019 09:39
Sute de turiști au escaladat pentru ultima dată muntele Uluru

Sute de turiști au urcat pentru ultima dată vineri pe muntele Uluru, o celebră formațiune stâncoasă din centrul deșertului australian, cu o zi înainte ca ascensiunile din acest sit celebru să fie complet interzise, informează AFP, preluat de Agerpres.

Începând de sâmbătă, o măsură care interzice pentru totdeauna escaladarea acestui monolit uriaș, considerat sacru în cultura aborigenă, va intra în vigoare la cererea proprietarilor săi, aborigenii Anangu.

Sute de persoane au așteptat timp de mai multe ore vineri dimineață autorizația pentru a începe ascensiunea, interzisă până la ora locală 10:00 din cauza unor vânturi puternice. Potrivit organizației guvernamentale Parks Australia, condițiile meteorologice vor fi reevaluate pe parcursul întregii zile de vineri, pentru a stabili dacă escaladarea acestui munte va rămâne autorizată.

Numeroși turiști consideră că escaladarea muntelui Uluru, denumit și Ayers Rock, face parte dintre lucrurile pe care orice om trebuie neapărat să le facă atunci când vizitează Australia. Aborigenii Anangu, care venerează acest sit de zeci de mii de ani, au decis să interzică ascensiunile pe Ayers Rock, considerând că "acesta este un loc extrem de important, nu un loc de joacă sau un parc tematic".

Pe parcursul ultimelor luni, turiștii au venit în număr extrem de mare în acest sit, dornici să îl viziteze înainte de intrarea în vigoare a interdicției ce vizează escaladarea muntelui. În perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019, peste 395.000 de persoane au vizitat Parcul Național Uluru-Kata, cu 20% mai mult decât în perioada anterioară echivalentă, potrivit reprezentanților Parks Australia.

Totuși, doar 13% dintre ei au escaladat muntele Uluru.

Ken Wyatt, ministrul pentru Indigenii Australieni, a comparat acest aflux turistic cu "o goană a unor oameni care vor să escaladeze Australian War Memorial".

"Obiectele noastre sacre, din fiecare comunitate, sunt de o importanță absolută pentru istoria acestei națiuni de popoare", a adăugat ministrul pentru postul de televiziune Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Sâmbătă se vor împlini 34 de ani de la remiterea titlului de proprietate asupra sitului în favoarea proprietarilor săi tradiționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău