Sute de sportivi ucraineni au fost uciși în războiul declanșat de invazia Rusiei. ISW: ofensiva de iarnă a armatei ruse a eșuat

  • 02 Aprilie 2023 14:49
Sute de sportivi ucraineni au fost uciși în războiul declanșat de invazia Rusiei. ISW: ofensiva de iarnă a armatei ruse a eșuat

Războiul din Ucraina, provocat de invazia armatei ruse în această țară, a provocat până acum moartea a 262 de sportivi ucraineni și a distrus 363 de baze sportive, a declarat sâmbătă ministrul Sportului din această țară, Vadim Huttsait, informează Reuters. Concomitent, ofensiva de iarnă a armatei ruse, declanșată la începutul lunii februarie, a eșuat în atingerea obiectivului propus - cucerirea întregului Donbas, se arată în ultima analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Printre sportivii ucraineni uciși se numără patinatorul Dmitro Șarpar, ucis la 25 de ani în luptele de la Bahmut, și campionul naționla al Ucrainei la decatlon, și favorit la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Volodimir Androșciuk, în vârstă de 22 de ani, care a murit recent, tot la Bahmut, scrie Digi24.

„Un atlet promițător și un adevărat erou, ar fi participat la Jocurile Olimpice de la Paris, dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina. De ce (sportivii) ruși au acest privilegiu?”, se arată într-un comentariu al ministerului ucrainean al Apărării, într-o postare publicată pe Twitter în care a fost anunțată moartea sportivului ucrainean. 

Ministrul Sportului VadimHuttsait a precizat că niciun sportiv din Rusia nu ar trebui să fie lăsat să participe la Jocurile Olimpice sau la alte competiții sportive. 

„Cu toții susțin acest război și participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război", a acuzat ministrul Sportului din Ucraina. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat „revenirea graduală” a sportivilor ruși și bieloruși în competițiile internaționale sub formă de sportivi „neutri”. 

Până în acest moment, CIO nu a luat vreo decizie referitoare la participarea acestor sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris (JO 2024), care se vor disputa în vara acestui an. 

Ucraina a anunțat că nu va permite sportivilor săi să concureze împotriva celor ruși, în cazul în care aceștia se vor întâlni în cadrul turneelor de calificare la JO 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău