Sute de școli vor primi echipamente noi în valoare totală de 69 milioane de lei

  • 07 Aprilie 2023 11:27
Sute de școli vor primi echipamente noi în valoare totală de 69 milioane de lei

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a recepționat astăzi, 7 aprilie, echipamente pentru elevi și cadrele didactice în valoare de 69 de milioane de lei, parte dintre acestea fiind donate de parteneri externi ai UNICEF Moldova. Este vorba de laptopuri și tablete, dar și de echipamente pentru laboratoare la diferite discipline, transmite Radio Chișinău.

Laptopuri, tablete, computere, echipamente pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie și alte dispozitive digitale vor ajunge în curând în sute de școli din Rep. Moldova. Lotul recepționat va veni în sprijinul cadrelor didactice și al elevilor în procesul educațional, a declarat în cadrul unui eveniment oficial ministrul Anatolie Topală.

Valoarea primului lot este de 34 de milioane de lei, a fost procurat în cadrul proiectului reforma învățământului din Moldova implementat de Ministerul Educației cu suportul băncii Mondiale. Al doilea lot de echipamente este de circa 1.000 de laptopuri procurate cu sprijinul UNICEF, acestea vor fi utilizate pentru a crea în 69 de instituții 69 de laboratoare digitale. Un alt lot de echipamente este pentru sălile de clasă în care se desfășoară lecțiile de limba română în școli cu predare în limba minorităților naționale. Acest lot este procurat de Ministerul Educației valoarea căruia este circa un milion de lei. Vom continua și cu alți parteneri pentru că avem susținere și din partea UE care vor oferi un grant de 10 milioane de euro. Acest grant îl vom implementa în a doua  jumătatea a anului și vom continua să susținem instituțiile de învățământ cu echipamentele necesare pentru asigurarea unui proces de educație calitativ”, a spus Anatolie Topală.

Lotul de echipamente recepționate cuprinde 1.258 de tablete donate de China și 590 de tablete oferite de Israel. Acestea au fost repartizate în 227 de instituții de învățământ din Rep. Moldova. Un alt lot de echipamente, este oferit de Coreea de Sud, fiind vorba de 56 de tablete, 235 de seturi dispozitive inteligente pentru programare și 340 de computere.

Unele dintre echipamente au fost achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării, în timp ce altele reprezintă donații ale partenerilor educaționali ai UNICEF Moldova: Asociația „Salvați copiii” din România, Oficiul Guvernamental pentru Educație al provinciei Jeju din Coreea de Sud, China și Ambasada Israelului în Rep. Moldova.

Până săptămâna viitoare toate aceste echipamente vor ajunge în școli.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău