Înfrățirea a sute de primării, de pe ambele maluri ale Prutului, în ultimii cinci ani, a fost o gură de aer pentru comunitățile locale din R.Moldova

  • 01 Decembrie 2019 09:45
Înfrățirea a sute de primării, de pe ambele maluri ale Prutului, în ultimii cinci ani, a fost o gură de aer pentru comunitățile locale din R.Moldova

Sute de primării din R.Moldova au reușit, în ultimii cinci ani, să închege mii de înfrățiri cu localități de pe malul drept al Prutului. Banii care au venit de la primăriile din România au însemnat pentru multe din comunitățile locale din Republica Moldova o gură de aer, după ce, în 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea finanțelor publice locale, care le-a permis autorităților locale din România să finanțeze proiecte propuse de primăriile din Republica Moldova, cu care au acorduri de înfrățire. Aceste colaborări servesc, totodată, și drept modele de descentralizare și administrare europeană. Relatează Radu Osipov.

Sute de primării din R.Moldova au reușit, în ultimii cinci ani, să închege mii de înfrățiri cu localități de pe malul drept al Prutului. Banii care au venit de la primăriile din România au însemnat pentru multe din comunitățile locale din Republica Moldova o gură de aer, după ce, în 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea finanțelor publice locale, care le-a permis autorităților locale din România să finanțeze proiecte propuse de primăriile din Republica Moldova, cu care au acorduri de înfrățire. Aceste colaborări servesc, totodată, și drept modele de descentralizare și administrare europeană. 

Marcel Snegur este primul primar care a promovat un act simbolic de Unire, în ianuarie 2018. De atunci, comuna Parcova din raionul Edineț a devenit cunoscută în toată Țara. S-a înfrățit cu 8 localități, șapte din România și una din Ucraina – comuna Mahala din regiunea Cernăuți. Prima și cea mai fructuoasă, a venit în 2014, cu localitatea Lunca din județul Botoșani. Consiliul local a aprobat în unanimitate acordarea unei sume de 12 mii de euro, care a fost folosită la izolarea termică a gimnaziului Parcova. Iar, guvernul de la București a contribuit cu 1 milion de lei moldovenești la reparația grădiniței și a mai donat un autobuz care transportă la școală elevii din Fântâna Albă, sat care face parte din comună. De Ziua Națională a României, Marcel Snegur i-a chemat pe toți la unitate.

„Să fim uniți, să ne susținem noi, frații. Trăiască România Mare în vechile hotare. Să nu uităm nici de frații noștri din Ucraina, sunt niște români care suferă foarte mult, de aceea trebuie să fim alături de ei. Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească, și Bucovina noastră.”

Înfrățirea a sute de primării, de pe ambele maluri ale Prutului, în ultimii cinci ani, a fost o gură de aer pentru comunitățile locale din R.Moldova

Pentru Capaclia din raionul Cantemir, comuna Ciugud din județul Alba este un model, spune fostul primar Alexei Busuioc, inițiatorul înfrățirii cu cea mai performantă comună din Țară, în 2015. În primii zece ani de la aderarea la UE, primarul de Ciugud, Ghiță Damian, a absorbit peste 40 de milioane de euro din fonduri europene. Așa a ajuns Ciugudul să aibă o zonă industrială, toate drumurile asfaltate, chiar și acele care duc spre câmpurile agricole, 40 km de canalizare, rețele wifi, teren de golf, școală smart și stații de alimentare a mașinilor electrice. Consiliul local Ciugud a finațat cu 5000 mii de euro proiectul tehnic de construcție a unui drum care leagă Capaclia de traseul național. Însă, cel mai important este mesajul pe care îl primesc primarii din Republica Moldova – că se poate, însă cu o singură condiție, afirmă Alexei Busuioc.

„Colegul de la Ciugud e un avangardist. Este un exemplu demn de urmat, cu condiția că Republica Moldova se apropie de Occident, cu cât mai departe de Occident sau pe unde acum încearcă cineva să ne ancoreze politic – cu atât mai departe de aceste vise.”

Avalanșa înfrățirilor începea în 2016, când aproximativ peste 500 de primari de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat mâna în Parlamentul României. O bună parte a primăriilor din Republica Moldova au colaborări cu trei, patru sau, uneori, și mai multe primării din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău