Sute de politicieni atacați în Franța. Unul și-a pierdut viața

  • 24 Noiembrie 2019 09:55
Sute de politicieni atacați în Franța. Unul și-a pierdut viața

Secole de-a rândul, primarii francezi au fost stâlpii comunităților rurale. Și era un statut respectat. Până acum. Tot mai mulți se retrag din cauza unei opinii publice ostile. Ministerul de Interne al Franței transmite că peste 350 de primari și viceprimari au fost atacați anul trecut - unul chiar și-a pierdut viața în urma unei dispute. Dar în timp ce curg demisiile, un primar refuză să se lase intimidat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 și Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Primarul Michel Arnould inspectează locul. E îngrijorat de această proprietate de la marginea orașului. Cu atât mai mult cu cât locuitorii l-au rugat să vină aici seara târziu, pe 1 august. I-au cerut să facă ordine în oraș. S-au săturat.

„Locul acesta e ca un magnet pentru cei care vor să stea și să bea alcool. De aici a început”, explică Michel Arnould, primarul orașului Verberie.

Trece un tânăr:

Domnule primar, sper să aveți o zi proastă! îi urează el primarului.

- Primarul vrea doar cetățeni perfecți. Practic, vrea să transforme întregul oraș într-un azil, explică tânărul de ce a făcut această „urare”.

- Locuitorii se tem. Iar tu ești unul dintre cei care îi sperie în mod intenționat, îi spune primarul Michel Arnould.

- Sigur, cred că și arăt a om periculos, spune tânărul, ironic. Nu de mine se tem! Nu mai minți! Dacă a izbucnit un incendiu în casa primarului, s-a întâmplat pentru că anumite persoane au avut o problemă cu el. Nimeni n-a fost atacat cu excepția primarului. Eu personal nu aș provoca un incendiu. Pur și simplu nu-mi place de el. Nu ne vorbim, declară tânărul, în prezența primarului.

Intimidări. Garajul primarului, incendiat

Michel Arnould, primarul orașului Verberie, este șocat de această formă de agresiune la adresa lui. După ce s-a asigurat că lucrurile s-au liniștit pe 1 august, garajul său a fost incendiat în aceeași seară, iar casa a fost la un pas să ia foc.

Nimeni nu a fost rănit, dar atacul l-a marcat.

„Dacă pompierii nu ne-ar fi trezit din întâmplare din cauza unui alt incendiu la 4 dimineața, totul se făcea scrum. Dormeam toți. La început am fost doar furios, dar apoi ne-am simțit foarte vulnerabili. Nepotul nostru fusese aici cu două zile înainte. Și soția mea e speriată, nu doar eu”, povestește primarul Michel Arnould.

Este primar de patru ani în orașul Verberie. A părăsit armata, pentru că a simțit că are vocație de primar.

„Trebuie să-ți iubești comunitatea, altfel nu poți fi primar. Este mai mult decât un job cu normă întreagă”, spune Michel Arnould.

Primarii din Franța, lăsați pe cont propriu, nu vor să mai candideze

Arnould se plânge că primarii francezi sunt pe cont propriu. Sunt tot mai mulți cetățeni care încalcă regulile, fac ce poftesc fără să-i respecte pe cei din jur.

„Priviți, gunoi aruncat la doar 50 de metri de strada principală. Ar putea fi resturi menajere sau, la fel de bine, moloz de pe un șantier. Uneori, sunt aruncate substanțe periculoase precum azbestul. Nu doar că arată urât, dar substanțele toxice se pot infiltra în sol. Se duce de râpă armonia comunității noastre. Și când te gândești că avem serviciu de salubritate. Sunt furios”, arată Michel Arnould, primarul din Verberie.

Dar a devenit periculos să iei măsuri. Vara trecută a izbucnit o dispută în orașul Signes din sudul Franței. Șoferul unui camion a vrut să arunce deșeurile de pe un șantier. Primarul a intervenit și a fost lovit cu mașina. Incidentul a cutremurat Franța.

Primarii au, de fapt, o reputație bună în Franța, pentru că sunt mereu printre oameni, spre deosebire de elita politică din Paris... Dar acum, starea de spirit pare să se fi schimbat și a devenit atât ostilă, încât jumătate dintre primarii actuali nu vor candida pentru un nou mandat.

Politologul Martial Foucault explică de ce.

„În perioadele de criză socială, mânia oamenilor se îndreaptă mai întâi asupra primarului. După cinci ani de mandat, mulți spun că s-au săturat, că nu mai pot să facă față. Pe de-o parte, este efectul tensiunilor constante din cadrul comunității, dar este și rezultat relației lor tensionate cu guvernul. Primarii se plâng că nu sunt ajutați”, spune Martial Foucault, politolog.

Edilul din Verberie este acum în ofensivă. Și-a unit forțele cu alți colegi pentru a cere sprijin și modificări legislative.

„Dacă vrei cu adevărat să te faci auzit în cadrul unor negocieri sau dacă pur și simplu vrei să transmiți un mesaj, atunci ai nevoie de mijloacele pentru a pune presiune. Nu e stilul meu să cedez, voi continua această bătălie”, dă asigurări Michel Arnould, primarul orașului Verberie.

Michel Arnould vrea să candideze iar la alegerile de anul viitor. Consideră că este datoria lui și nu se lasă intimidat. Orașul natal Verberie înseamnă prea mult pentru el.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău