Sute de persoane au comemorat victimele masacrului de la Fântâna Albă

  • 01 Aprilie 2016 19:21
Sute de persoane au comemorat victimele masacrului de la Fântâna Albă

Vineri, 1 aprilie, în pădurea Varnița de lângă localitatea Fântâna Albă din regiunea Cernăuți, Ucraina, a avut loc o acțiune de comemorarea victimelor masacrului de la 1 aprilie 1941.

Sute de persoane au participat la o slujbă și o masă de pomenire. În memoria celor 3 mii de persoane împușcate sau îngropate de vii în Pădurea Varnița de lângă Fântâna Albă, un sobor de preoți de la bisericile locale dar și din România, au oficiat o slujbă religioasă.

Imaginile tragice ce reflectă drama prin care au trecut miile de țărani români bucovineni, acum 7 decenii, sunt încă foarte vii în  conștiința locuitorilor, relatează reporterul Radio Chișinău, Ina Guțu, care a luat parte la evenimentele de comemorare.


La ceremonia de comemorare din pădure, unde acum câțiva ani a fost ridicat și un monument în memoria victimelor, au participat și reprezentanți ai administrațiilor ucrainene locale, oficiali de la Bucureștiprecum și consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.


Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene.

În memoria victimelor, 1 aprilie a fost decretată "Ziua Națională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, ȚinutulHerței și Basarabia".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău