Sute de oameni, printre care artiști, oameni de cultură, politicieni și oficiali, și-au luat rămas bun de la regretatul Ion Druță

  • 02 Octombrie 2023 13:44
Sute de oameni, printre care artiști, oameni de cultură, politicieni și oficiali, și-au luat rămas bun de la regretatul Ion Druță

Sute de oameni, printre care artiști, oameni de cultură, politicieni și oficiali, au venit astăzi, 2 octombrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” pentru a-și lua rămas bun de la regretatul Ion Druță. După ceremonia care a avut loc la Chișinău, cortegiul funerar ajunge la această oră la Lumânarea Recunoștinței de pe câmpiile Sorocii, unde scriitorul va fi înmormântat, așa cum a cerut în testamentul său, transmite Radio Chișinău.

Ceremonia funerară a început în dimineața zilei la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Pe scena teatrul și astăzi se joacă piesele scriitorului Ion Druță, aducând publicului emoții și amintiri pentru generații, spune directorul teatrului, Petru Hadârcă

„Împărtășesc bucuria de a fi interpretat anumite roluri din câteva piese scrise de Ion Druță, din „Păsările tinereții noastre”, din „Casa Mare” în anii 90, când am avut un turneu extraordinar cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” prin România, interpretându-l pe Păvălache, în „Horia”, care a făcut pe bune revoluție, atunci veneau nu atât să ne vadă pe noi, actorii, cât să asculte replica, fraza scrisă de Ion Druță, și interpretată de actori”, a declarat Hadârcă.

În ultimul său omagiu adus scriitorului, actrița Margareta Pântea, care joacă rolul Vasiluței în piesa „Casa Mare”, spune că i-a adus busuioc verde, așa cum știa că îi plăcea să primească în revederile lor de la Chișinău.

„Eu am avut marea onoare și marea bucurie să mai vorbesc din când în când cu dumnealui la telefon. Știu că nu îi plăceau discursurile lungi, știu că îi plăceau oamenii cu sufletul mare. Era un om care „vedea” oamenii, vedea interiorul oamenilor. Îi plăcea bunătatea, îi plăcea liniștea, îi plăceau sărbătorile creștinești. Era un om cu credință și eu mă bucur enorm că l-am cunoscut. Îmi pare rău că puțin timp, însă au rămas cărțile lui, cuvintele lui, și avem multe de învățat”, a menționat Pântea.

Pe opera lui Ion Druță au crescut generații întregi, iar majoritatea din cei care au trăit la țară și au citit operele sale, au putut să se regăsească, spune președintele Uniunii Cineaștilor, Virgil Mărgineanu.

„Cred că pentru fiecare om născut la țară lucrările lui Druță au fost ceva sentimentale și ceva speciale pentru noi. Ne-am regăsit cumva în aceste lucrări și am văzut viața un pic altfel descrisă de Ion Druță. Despre spiritul nostru, despre talentul nostru, despre tradițiile noastre. Și cred că mulți dintre cei care l-au citit pe Druță au avut momente de reflectare, momente de gândire, reflecții asupra vieții și asupra stilului în care trăim noi”, a spus Mărgineanu.

Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște din județul Soroca, regatul României. A fost membru de onoare al Academiei Române.

Operele sale, adunate în patru volume: „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țărânei în pământ”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei”, fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane din Rep. Moldova.

Președinta Maia Sandu a decretat ziua de 2 octombrie drept zi de doliu național în memoria scriitorului Ion Druță care s-a stins din viață pe 28 septembrie la Moscova la vârsta de 95 de ani. Doliul a fost declarat, în semn de profundă tristețe cauzată de decesul scriitorului, care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău