Sute de oameni își iau rămas bun de la maestrul Ion Ungureanu

  • 31 Ianuarie 2017 14:01
Sute de oameni își iau rămas bun de la maestrul Ion Ungureanu

Regretatul actor și regizor Ion Ungureanu este petrecut astăzi pe ultimul drum. Sicriul, cu corpul neînsuflețit al maestrului, a fost depus aseară la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, iar în această dimineață la Palatul Național, unde a avut loc un miting de comemorare.

Sute de oameni își iau rămas bun de la maestrul Ion Ungureanu

Sute de oameni au venit la Palatul  Național ca să-și ia rămas bun de la maestru. Printre cei prezenți au fost și colegii de breaslă ai marelui actor și regizor. Academicianul Mihai Cimpoi a subliniat faptul că Ion Ungureanu a fost un mare slujitor al limbii române, care a repus nu doar statuia lui Ștefan cel Mare la locul său, ci întreaga istorie.

Scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că Mihai Ungureanu a fost cel mai bun ministru din guvernul  90. A deschis teatre, a ctitorit biblioteci, a creat  facultăți reușind să facă din Ministerul Culturii cel mai important minister dintr-un guvern.

Directorul teatrului Mihai Eminescu, Petru Hadârcă, care a fost discipolul lui Ion Ungureanu i-a mulțumit maestrului pentru că și-a dăruit viața teatrului.

FOTO | Actorul și regizorul Ion Ungureanu, petrecut pe ultimul drum

Ion Ungureanu a fost unul din cei 278 de deputați care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova, la 27 august 1991 și cel care a citit Declarația în Piața Marii Adunări Naționale. El a fost ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova în perioada 1990 – 1994.

Ion Ungureanu a fost unul dintre fondatorii Teatrului Luceafărul din Chișinău, în 1960.

O stradă sau o instituție din Capitală va purta numele regretatului Ion Ungureanu artist, ex-ministru al Culturii, a anunțat primarul Dorin Chirtoacă.

Corpul neînsuflețit al maestrului  a fost  adus noaptea trecută, de un echipaj de salvatori ai  Serviciului Situații Excepționale,  la Chișinău de la București,  unde artistul s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, fiind răpus de o boală incurabilă.

Maestrul, care a încetat din viață miercuri, la vârsta de 81 de ani, se va „odihni” alături de alte nume mari ale culturii naționale: poetul Grigore Vieru, scriitorul Ion Vatamanu și regretații Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Ascultă emisiunea Un pământ și două ceruri | Ion Ungureanu, partea I

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:6,69 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău