Sute de oameni au părăsit în ultimele zile ultima redută ISIS

  • 28 Februarie 2019 18:46
Sute de oameni au părăsit în ultimele zile ultima redută ISIS

Sute de bărbați și femei, însoțiți de numeroși copii, au părăsit în ultimele zile cea din urmă redută a ISIS din Siria. Mulți sunt în continuare loiali, dar nu mai cred că organizația teroristă are resursele necesare supraviețuirii lor. Alții au fost ostatici și acum au avut posibilitatea să evadeze. Cu toții au intrat sub controlul rebelilor sirieni, care sunt susținuți de Statele Unite.

Parcă sunt într-un vis. Am părăsit ISIS și am venit aici. Vreau doar să mă întorc la familia mea”, spune o femeie îmbrăcată în burka.

„Califatul”, care a ocupat o mare parte a Siriei și Irakului, a fost redus acum la un grup de cătune, la granița celor două țări. Este părăsit de tot mai mulți adepți.

Nu regret că m-am alăturat ISIS. Dacă soțul meu nu insista, pentru copii, nu ieșeam. A insistat, ca să primească tratament. E aceeași moarte aici sau în Baghouz”, spune o altă femeie.

„Dezertorii” au ajuns acum sub supravegherea trupelor siriene susținute de Statele Unite. Au fost duși într-o tabără de refugiați și au trecut prin proceduri speciale de securitate. Unii dintre ei purtau bombe și veste explozive.

„După cum am auzit de la civilii care au ieșit, dar și din zvonuri, acolo sunt mulți imigranți, majoritatea jihadiști din Europa, Asia, Turcia, dar nu ne-au spus câți mai sunt”, spune Adnan Afrin, comandant al forțelor armate siriene.

Toți cei care părăsesc ISIS sunt verificați. În cazul în care se ajunge la concluzia că sunt teroriști, vor fi trimiși la închisoare, spun reprezentanții milițiilor siriene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău