Sute de moldoveni, 25 de orașe, trei continente, un singur mesaj: „VOT FURAT!” (Revista presei)

  • 21 Noiembrie 2016 09:32
Sute de moldoveni, 25 de orașe, trei continente, un singur mesaj: „VOT FURAT!” (Revista presei) Facebook.com/Adopta un vot!
Diaspora din Polonia

Revista presei din 21 noiembrie 2016

Sute de moldoveni, 25 de orașe, trei continente, un singur mesaj: „VOT FURAT!”, anunță Ziarul de Gardă. Cetă­țe­nii R. Mol­do­va sta­bi­li­ți în Ita­lia, Fran­ța, Marea Bri­ta­nie, Ger­ma­nia, Româ­nia, Olan­da, Can­a­da, Elve­ția, Irlan­da, Spa­nia, Dane­mar­ca, dar și alte sta­te, anun­ță „pro­test glo­bal” cu slo­ga­nul „VOT FURAT. Aceștia afir­mă că ale­ge­ri­le au fost fra­u­da­te, iar sta­tul, în par­ti­cu­lar Comi­sia Elec­to­ra­lă Cen­tra­lă și Minis­te­rul Afa­ce­ri­lor Exter­ne și Inte­gră­rii Euro­pe­ne nu au asi­gu­rat drep­tul la vot a cetă­țe­ni­lor afla­ți în stră­i­nă­ta­te. Aceștia au cerut  demi­sia con­du­că­to­ri­lor aces­tor insti­tu­ții și orga­ni­za­rea repe­ta­tă a celui de-al doi­lea tur. Ziarul observă că deși, majo­ri­ta­tea cetă­țe­ni­lor din dias­po­ră își mani­fes­tă sus­ți­ne­rea pen­tru can­di­da­ta pro-europeană, Maia San­du, echi­pa PAS a decla­rat că nu va par­ti­ci­pa la mani­fes­ta­ții până nu va epu­i­za toa­te căi­le lega­le de con­tes­ta­re a ale­ge­ri­lor și a îndem­nat par­ti­ci­pan­ții la acțiu­ni­le de pro­test din țară, dar și din stră­i­nă­ta­te „să fie vigi­len­ți și să nu se lase antre­na­ți în even­tu­a­le pro­vo­că­ri”.

Ziarul de Gardă mai scrie și despre alegerile din Găgăuzia. „Suflete moarte” în listele electorale, transportare organizată și băuturi alcoolice…așa caracterizează publicația alegerile din regiunea autonomă.

Șevciuk refuză propunerea lui Dodon, de federalizare a Republicii Moldova, anunță Adevărul. Liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a declarat într-o adresare către cetățeni, că Tiraspolul nu este interesat în a deveni parte a Republicii Moldova sub forma unei federații. Șevciuk afirmă că obiectivul Transnistriei este de a obține independența regiunii, ulterior unindu-se cu Rusia. „După rezultatele alegerilor din Moldova, în Administrația prezidențială au început să se adreseze cu întrebări legate de o eventuală schimbare a sistemului de stat al Transnistriei. Poziția președintelui, care se bazează pe voința cetățenilor și actuala Constituție, este următoarea: Soarta Transnistriei este independența, urmată de unirea cu Rusia”, se arată într-un comunicat de presă emis de serviciul de presă al președintelui nerecunoscut de la Tiraspol.

Timpul remarcă faptul că o mare parte din moldoveni au votat pentru Igor Dodon doar din motivul că acesta se proclamă creștin. Ideea respectivă, intens mediatizată în presa controlată de PSRM și pe rețelele de socializare de către adepții noului președinte, a prins într-adevăr la oamenii simpli. Cu atât mai mult, cu cât unii preoți, îndeosebi din nordul republicii, și-au uitat menirea de slujitori ai celor sfinte și s-au apucat să facă agitație deschisă în favoarea celui mai mare mincinos din istoria politicii moldovenești. Ca într-o bizară comedie, acești clerici au fost binecuvântați (sau obligați?) pentru a promova socialismul de însuși episcopul de Bălți și Fălești, PS Marchel. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău