Sute de mii de certificate Covid riscă să fie dezactivate în Franța

  • 15 Ianuarie 2022 16:56
Sute de mii de certificate Covid riscă să fie dezactivate în Franța

Mai mult de jumătate de milion de francezi, deși vaccinați, riscă să rămână fără certificat Covid, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri privind administrarea dozele booster. Începând de sâmbătă, adulții vaccinați cu a doua doză cu mai mult de șapte luni în urmă au nevoie și de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-și păstreze valabilitatea.

Teoretic, este vorba de 560.000, conform cifrelor indicate vineri seara de Ministerul Sănătății, dar cifra reală e greu de stabilit.

Începând de sâmbătă, adulții vaccinați cu a doua doză cu mai mult de șapte luni în urmă au nevoie și de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-și păstreze valabilitatea, notează AFP.

Permisul este obligatoriu între altele pentru a avea acces în restaurante, cafenele, spectacole și altele, într-un context în care infecțiile continuă în ritm viguros în Franța, cu aproape 330.000 cazuri noi în 24 de ore anunțate vineri, și 191 decese atribuite COVID-19.

 

La fel ca weekendul trecut, sâmbătă se anunță noi manifestații anti-permis în Franța, unde șeful statului, Emmanuel Macron, a anunțat că urmărește să-i "enerveze" pe nevaccinați și unde la protestele de săptămâna trecută s-au adunat peste 105.000 manifestanți, conform Ministerului de Interne, de patru ori mai mulți ca la mobilizarea precedentă din 18 decembrie.

Din 15 februarie, intervalul pentru booster va scădea de la șapte la patru luni de la injecția precedentă.

Nevaccinații nu mai au voie în restaurante, trenuri sau avioane, nici cu test negativ

Senatorii au dat undă verde prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spații culturale, trenuri pe distanțe lungi și curse aeriene. Până acum, nevaccinații puteau prezenta un test negativ la coronavirus.

Senatul a decis ca aceste reguli mai stricte să se aplice doar dacă numărul pacienților cu COVID-19 în spitalele din Franța depășește 10.000. În acest moment, sunt internați în jur de 24.000 de bolnavi infectați cu coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău