Suspendarea activităților organizațiilor lui Navalnîi, ''incompatibilă'' cu statul de drept, potrivit Berlinului

  • 26 Aprilie 14:17
Suspendarea activităților organizațiilor lui Navalnîi, ''incompatibilă'' cu statul de drept, potrivit Berlinului

Suspendarea de către justiția rusă a activităților organizațiilor având legături cu opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi este 'incompatibilă' cu statul de drept, a acuzat luni guvernul german, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Utilizarea unor instrumente prevăzute pentru lupta contra terorismului împotriva unor opinii indezirabile politic' este 'incompatibilă cu principiile statului de drept', a denunțat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, într-o conferință de presă.

Germania 'condamnă' această suspendare, a adăugat el.

Justiția rusă a ordonat luni suspendarea activităților organizațiilor având legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi și aflate sub amenințarea de a fi declarate 'extremiste' și interzise, au anunțat colaboratorii acestuia.

Această măsură precede un proces pentru 'extremism' împotriva acestor organizații, a cărui primă audiere preliminară a avut loc în aceeași zi.

Parchetul din Rusia ceruse la mijlocul lunii aprilie ca organizațiile cu legături cu Navalnîi, printre care Fondul de luptă împotriva corupției (FBK), să fie catalogate ca 'extremiste', ceea ce ar însemna interzicerea lor în Rusia și riscul unor pedepse grele cu închisoarea pentru colaboratorii sau susținătorii opozantului.

Parchetul acuză aceste organizații că încearcă să 'creeze condițiile destabilizării situației sociale și socio-politice' în Rusia, 'sub acoperirea unor sloganuri liberale'.

Termenul de 'extremism' are o accepțiune foarte largă în legislația din Rusia, permițându-le autorităților să lupte atât contra unor organizații de opoziție, cât și a unor grupări rasiste sau teroriste ori a unor mișcări religioase precum Martorii lui Iehova.

FBK a realizat în ianuarie ancheta sa cea mai cunoscută, acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că este beneficiarul unui opulent 'palat' la Marea Neagră. Filmul a avut peste 116 milioane de vizualizări pe Youtube și l-a forțat pe președintele rus să dezmintă personal aceste acuzații. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău