Supremația dreptului UE: Bruxelles-ul trimite Polonia în fața Curții de Justiție a UE
-
15 Februarie 2023 17:41
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 15 februarie, că a acționat Polonia în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) pentru presupuse încălcări ale legislației UE de către Tribunalul Constituțional polonez, transmite Agerpres.
Este cea mai recentă acțiune juridică a Comisiei împotriva Varșoviei în legătură cu temerile legate de erodarea standardelor de bază ale statului de drept în Polonia.
Două hotărâri pronunțate în 2021 de Tribunalul Constituțional au stabilit că legislația națională poate avea prioritate față de legislația UE.
Comisia Europeană consideră că aceste decizii încalcă "principiile generale ale autonomiei, primatului, eficacității, aplicării uniforme a dreptului Uniunii și efectului obligatoriu al hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat de presă.
Prin trimiterea Varșoviei în fața CEJ, Comisia vrea să ''se asigure că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că aceștia se pot bucura de beneficiile UE în același mod ca toți cetățenii UE'', potrivit comunicatului.
Executivul european, gardianul respectării tratatelor în UE, trimisese un "aviz motivat" Poloniei în iulie anul trecut, o nouă etapă a unei proceduri de infringement lansate în decembrie 2021.
Răspunsul Varșoviei, care "respinge raționamentul" avizului motivat, "nu a risipit îngrijorările Comisiei", care a decis, prin urmare, să acționeze Polonia în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), a precizat Bruxelles-ul în comunicat.
UE este implicată de ani de zile într-o luptă cu guvernul naționalist conservator de la Varșovia din cauza reformelor sale judiciare, pe care le acuză că subminează independența judecătorilor.
Disputa a escaladat odată cu o decizie din iulie 2021 a Tribunalului Constituțional polonez, aflat sub influența partidului de guvernământ, care a declarat că deciziile CJUE privind reformele judiciare din Polonia sunt neconstituționale.
Tensiunile au crescut și mai mult la 7 octombrie 2021, când Tribunalul Constituțional polonez, sesizat de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a contestat supremația legislației UE, hotărând că anumite articole din tratatele UE sunt "incompatibile" cu constituția țării.
Polonia trebuie deja să plătească o amendă zilnică de 1 milion de euro pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre a CJUE privind regimul disciplinar al judecătorilor din Polonia, sancțiune care este în vigoare din noiembrie 2021. Suma acestor amenzi a depășit până acum 440 de milioane de euro, din care o parte este dedusă din fondurile UE plătite țării.
O lege care desființează un organism controversat, camera disciplinară a Curții Supreme pentru judecători, a intrat în vigoare în iulie 2022, dar fără a da satisfacție Comisiei și fără a duce la ridicarea sancțiunii.
Săptămâna trecută, președintele polonez a înaintat Curții Constituționale a țării un proiect de lege privind chestiunile disciplinare, despre care Varșovia a afirmat că ar deschide calea pentru ca UE să deblocheze fonduri europene de stimulare în valoare de 35 de miliarde de euro.