Supraviețuire miraculoasă pentru peștele pirarucu, specie uriașă din bazinul Amazonului

  • 15 Mai 2019 12:35
Supraviețuire miraculoasă pentru peștele pirarucu, specie uriașă din bazinul Amazonului

Peștele de dimensiuni colosale pirarucu din bazinul hidrografic al Amazonului, care poate ajunge la 200 de kilograme și trei metri lungime, amenințat în trecut cu dispariția din cauza pescuitului intensiv, prosperă din nou, relatează miercuri AFP,preluat de Agerpres.

Peștele gigantic pirarucu (Arapaima gigas), supranumit ''cod de Amazon'', a fost salvat de la extincție datorită unui program științific desfășurat de Institutul Mamiraua, în colaborare cu populația locală.

În regiune trăiesc în prezent numeroase exemplare de piracucu, în rezervațiile Mamiraua și Amana, la 500 de kilometri de Manaus, în inima regiunii amazoniene.

Pirarucu a fost o sursă importantă de subzistență pentru populațiile riverane. Însă intensificarea activității umane în zonele împădurite, evoluția tehnologică în domeniul ambarcațiunilor precum și creșterea producției de gheață au permis extinderea perioadei de stocare a peștelui și au pus în pericol mai multe specii, în special pirarucu.

Spre deosebire de alți pești, pirarucu are un sistem respirator complex, care îl obligă să revină la suprafață la fiecare 20 de minute pentru a inhala aer. Acesta este momentul în care el este pescuit; dar și numărat, în cadrul programului de conservare a speciei.

La inițiativa Institutului Mamiraua, ''un grup (de pescari) a fost creat pentru numărarea peștilor în momentele în care se ridică să respire'', după cum a explicat Maria Luz Luzilene Castro, în vârstă de 48 de ani, care trăiește de 37 de ani în comunitatea Jaraua. ''Acest plan de gestionare are 20 de ani. Pirarucu a revenit din abundență", iar pescarii de astăzi ''spun că există mai multe pirarucu decât alți pești''.

Prin pescuit sustenabil, populația acestor pești gigantici a ajuns de la 2.507 de exemplare în 1999 la 190.523 în 2018.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău