Suport european pentru modernizarea managementului instanțelor judecătorești din Republica Moldova

  • 26 Aprilie 2023 13:39
Suport european pentru modernizarea managementului instanțelor judecătorești din Republica Moldova

În Republica Moldova este implementat un proiect european pentru a susține modernizarea managementului instanțelor judecătorești. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, grupul țintă vizat sunt judecătorii, formatorii Institutului Național al Justiției și persoane cu funcții de răspundere și personalul Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și CSM.

Astfel, CSM spune că a fost inițiată elaborarea unor noi instrumente pentru reducerea termenelor de examinare a dosarelor din instanțele judecătorești. Instrumentul va fi completat de un model de plan de reducere a întârzierilor. Se planifică că noul instrument va fi disponibil în anul 2023, scrie Bizlaw.md.

Totodată, proiectul va facilita continuarea modernizării managementului instanțelor judecătorești, va sprijini implementarea noilor instrumente și îmbunătățirea continuă a dialogului dintre profesioniștii sistemului judiciar și public. În acest proces, accentul va fi pus pe îmbunătățirea calității serviciilor pentru justițiabili. Sunt determinate trei domenii strategice, și anume:

  • evaluarea managementului instanțelor și îmbunătățirea eficienței;
  • crearea condițiilor de muncă optimale și îmbunătățirea transparenței și a comunicării sistemului judiciar;
  • îmbunătățirea accesibilității sistemului judiciar și a satisfacției utilizatorilor.

Proiectul european va contribui și la elaborarea mai multor produse utile pentru activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și al instanțelor judecătorești, inclusiv privind analiza periodică a sarcinii de muncă a judecătorilor, analiza criteriilor de atribuire a complexității cauzelor în cadrul instanțelor judecătorești, îmbunătățirea mecanismului de raportare statistică judiciară electronică.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău