Supermarketurile din Franța vând carburanți la preț de producător

  • 05 Noiembrie 2018 14:50
Supermarketurile din Franța vând carburanți la preț de producător

Lanțurile franceze de supermarketuri Leclerc și Carrefour au decis ca, în luna noiembrie, să vândă carburanți la același preț cu cel plătit producătorilor, fără niciun profit pentru comerciant, ca răspuns la nemulțumirea automobiliștilor față de creșterea prețului carburanților, informează AFP.

În ultimul an, prețul motorinei la pompă a crescut cu aproximativ 23% iar cel al benzinei cu aproximativ 15%, ceea ce a sporit presiunile pentru numeroși automobiliști francezi, în special pentru cei care trebuie să utilizeze automobilul propriu pentru a merge la muncă. În replică, o mobilizare de amploare este prevăzută a avea loc în ziua de 17 noiembrie, atât în Franța cât și în Belgia.

Campania de promovare care a fost concepută inițial a se desfășura în weekendul 3 -4 noiembrie, cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinților, va fi prelungită de Leclerc pe întreaga lună noiembrie la cele 684 de stații de alimentare din Franța.

Rivalul Carrefour propune o inițiativă similară din 5 și până în 17 noiembrie, a anunțat grupul de distribuție prezent și pe piața din România.

Prețul combustibililor este în creștere din cauza scumpirii barilului de petrol însă unii automobiliști dau vina și pe taxele mari pe carburanți. În plus, Guvernul de la Paris vrea să majoreze și mai mult taxele de la 1 ianuarie 2019 în cadrul tranziției ecologie și a lupei împotriva încălzirii globale.

'Îmi asum ca fiscalitatea pentru motorină să fie la același nivel cu cea pentru benzină și prefer să taxez carburantul în loc să taxez munca', a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în timp ce ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a insistat luni asupra acestei măsuri. 'Nu va fi suspendată. Nu putem suspenda tranziția ecologică. Transformarea parcului auto francez este o necesitate', a subliniat Bruno Le Maire.

În acest context, amploarea protestelor din 17 noiembrie este dificil de estimat dar încă de luni mai mult de o sută de camioane au rulat în mod intenționat la o viteză redusă pentru a îngreuna traficul pe principalele axe rutiere din regiunea Champagne-Ardennes, din nord-estul Franței, pentru a protesta împotriva majorării taxelor pentru unii carburanți.

sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău