Superiahtul de 700 de milioane de dolari care ar aparține lui Vladimir Putin este renovat în Italia, deși se află sub sechestru

  • 07 August 2023 14:52
Superiahtul de 700 de milioane de dolari care ar aparține lui Vladimir Putin este renovat în Italia, deși se află sub sechestru

„Șeherezada”, superiahtul evaluat la 700 de milioane de dolari despre care se crede că aparține președintelui rus Vladimir Putin, este renovat în Italia după ce a fost pus sub sechestru de către autoritățile italiene, relatează Business Insider, citat de hotnews.ro.

Nava de lux a fost pusă sub sechestru de Italia în luna mai a anului trecut dar autoritățile din această țară au permis proprietarului său să continuă să plătească pentru întreținerea sa, achitarea salariilor echipajului și, mai nou, o renovare, în timp ce „Șeherezada” este ancorată în portul Marina di Carrara din regiunea Toscana.

Jurnaliștii de la Financial Times au aflat în premieră despre lucrările de renovare și recondiționare ale navei, acestea fiind efectuate de către Italian Sea Group, o companie listată pe bursa de la Milano. Informația a fost confirmată de către companie însă aceasta nu a dorit să ofere informații suplimentare.

Financial Times citează în schimb mai multe surse apropiate de dosar care afirmă că superiahtul aparține în acte lui Eduard Hudainatov, fostul CEO al gigantului petrolier rusesc Rosneft. Acesta a fost plasat sub sancțiuni de către Uniunea Europeană în luna iunie a anului trecut.

Hudainatov este unul dintre magnații ruși cu afaceri în Italia, cele două țări dezvoltând relații apropiate în perioada în care Silvio Berlusconi era prim-ministru la Roma.

Însă mai multe investigații publicate de presa occidentală și echipa de anchetatori anti-corupție ai disidentului Alexei Navalnîi au arătat că Hudainatov este de fapt un „om de paie” și că proprietarul real al „Șeherezadei” ar fi președintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin ar avea mai multe iahturi de lux

Se crede că, în afară de „Șeherezada”, liderul de la Kremlin deține alte 5 iahturi de diferite dimensiuni, toate cumpărate prin interpuși: „Kosatka” (evaluat la 119 milioane de dolari), „Olympia” (22 de milioane de dolari), „Chayka” (18 milioane de dolari), „Shellest” (17 milioane de dolari) și „Nega”.

Cu șase punți, două heliporturi, o piscină, un spa și un salon de înfrumusețare, „Șeherezada” este de departe cel mai scump dintre iahturile pe care Vladimir Putin le-ar deține, fiind de altfel unul dintre cele mai costisitoare din lume.

O investigație publicată în luna martie a anului trecut de investigatori apropiați lui Alexei Navalnîi afirma că în echipajul navei se numără inclusiv agenți ai Serviciului Federal de Protecție al Rusiei, agenția militarizată a statului rus a cărei misiune este protejarea personală a președintelui țării.

„Ei sunt angajați ai statului rus, militari, și călătoresc frecvent în Italia în grup pentru a lucra pe iahtul misterios”, nota unul dintre investigatori la momentul respectiv, adăugând că ar fi vorba de 10 agenți ai SFP.

Ce avere ar avea președintele Rusiei

Se crede că președintele Vladimir Putin este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, acesta controlându-și averea imensă prin diferiți interpuși, membri ai familiei sale, apropiați sau oligarhi apropiați de Kremlin.

Probabil cea mai cunoscută dintre proprietățile sale este somptuosul palat construit la Marea Neagră și dezvăluit în ianuarie 2021 de echipa lui Navalnîi. Investigația despre palatul cu o suprafață de 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, a declanșat ample proteste în marile orașe din Rusia.

Potrivit unelor estimări, Putin ar avea o avere de 200 de miliarde de dolari, peste cea a lui Bernard Arnault, al doilea cel mai bogat om din lume.

În prezent doar miliardarul sud-african Elon Musk are o avere mai mare, estimată la 233 de miliarde de dolari, însă aceasta este alcătuită în vasta ei majoritate de acțiunile Tesla deținute de magnat. Averea lui Putin ar consta în schimb în mare parte din diferite active fixe.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău