Suntem săraci pentru că suntem corupți (Revista presei)

  • 20 Septembrie 2016 16:12
Suntem săraci pentru că suntem corupți (Revista presei)
www.toonpool.com

Revista presei din 20 septembrie 2016

Sărăcia și corupția sunt două mari probleme ale R. Moldova care nu trebuie să lipsească de pe agenda viitorului șef al statului, susține directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. El explică într-un interviu în Ziarul Național de ce numărul oamenilor care mor cu zile aici, acasă, dar și al celor care pleacă peste hotare în căutarea unei vieți mai bune capătă proporții alarmante și ce poate face viitorul președinte al R. Moldova pentru a schimba situația. ”Un stat în care nu sunt dezvoltate mecanismele de control și supraveghere, de verificare a averilor demnitarilor este ca o stână fără câini, în care se fură pe un cap și în care foarte mulți ajung la diverse slujbe de stat doar pentru a se îmbogăți rapid și criminal”, susține Igor Munteanu.

Analistul politic Anatol Țăranu explică, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, de ce este importantă consolidarea dreptei antioligarhice în cadrul alegerilor prezidențiale prin desemnarea unui candidat unic. „Dacă Andrei Năstase și Maia Sandu vor participa la alegeri, probabilitatea că unul dintre ei va intra în turul doi este MINIMĂ” - titrează Ziarul Național.

Portalul Deschide.md îl citează pe președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase, care subliniază rolul cetățenilor în procesul politic. Potrivit acestuia, ”anume cetățenii sunt cei care prin pasivitatea lor la aduc la putere lideri mediocri, creează majorități constituționale monocolore și instaurează guvernări cleptocratice. Din păcate cetățenii nu conștientizează că nu există alegeri fără miză. În realitate lucrurile pot fi influențate, important este ca în ziua când ai posibilitatea să-ți exerciți această influența să nu stai acasă, susține Alexandru Tănase. După alegeri, toate lamentări sunt inutile, de la înjuratul puterii la bucătărie până la protestele stradale”.

Alegătorul astăzi nu mai este „cumpărat” cu orez și macaroane, susține expertul Ion Tăbârță într-o analiză IPN. Politologul atenționează că în Republica Moldova principalul criteriu de partajare a partidelor în stânga și dreapta eșichierului politic este cel geopolitic, iar electoratul moldovenesc se împarte în pro-rus, pro-moldovenesc, proeuropean și pro-român. Partidele politice apelează și joacă pe aceste tipuri de electorat, avertizează Ion Tăbârță. Totodată, expertul susține că   partidele politice, candidații electorali, mai mult dezinformează decât își informează alegătorii și fac acest lucru intenționat, pentru a induce electoratul în eroare.

Timpul informează că Rogozin vine la Chișinău înainte de alegerile prezidențiale. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va efectua o vizită la Chișinău la începutul lunii octombrie, a anunțat ambasadorul rus la Chișinău.

„Republica Moldova este un fel de „playground” pentru tot soiul de riscuri și amenințări clasice sau hibride”, susține într-un interviu în Evenimentul Zilei, ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță. Discuția se axează pe aspirațiile europene ale R. Moldova și  ajutorul concret pe care îl dă România pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor dintre Prut și Nistru. Totodată, EVZ a discutat cu ambasadorul român despre cartea României care începe să fie utilizată tot mai mult în campania pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova și despre riscurile și amenințările cu care se confruntă Chișinăul în actualul context regional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău