Suntem aproape de Dumnezeu prin purtare în minte a semnificației Învierii Domnului, preot

  • 23 Aprilie 2022 09:10
Suntem aproape de Dumnezeu prin purtare în minte a semnificației Învierii Domnului, preot

Sărbătorea Învierii Domnului este o încununare a tuturor sărbătorilor. Este o zi plină de lumină în care Hristos, prin Învierea Sa, ne-a dăruit și nouă înviere și viața veșnică – menționează părintele arhidiacon Constantin Olariu, consilier mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei. Solicitat de IPN, preotul a spus că este un moment de bucurie precedat de un post îndelungat, Postul Paștelui, în care prin rugăciune, confesiune și prin asceză îl întâmpinăm acum pe Hristos în slava Sa deplină prin învierea din mormânt.

„Hristos ne-a arătat în Săptămâna Patimilor că suferințele, batjocurile și chinurile nu au fost în zadar, ci au fost ca să fie încununate de o bucurie deplină prin învierea Sa”. Părintele arhidiacon Constantin Rusu menționează importanța perioadei sărbătorilor de Paști atât pentru reprezentanții Bisericii, cât și pentru creștini, precizând că Sfânta Taina a Spovedaniei poate fi simțită doar în sfintele lăcașuri.

„Perioada sărbătorilor de Paști este numită perioadă Penticostarului – o carte care este compusă din imnuri și cântări foarte frumos alcătuite de către Sfinții Părinți prin care se laudă Învierea lui Hristos și tot acest parcurs a lui Hristos până la Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolelor. De la aceste cântări în tradiția creștinească s-au dezvoltat anumite pricesne și au îmbogățit cultura religioasă creștină prin care oamenii prin poezii, prin scrieri duhovnicește, au dezvoltat cultul Învierii Domnului. Pentru creștinul de rând această bucurie vine doar în biserică, doar prin rugăciune manifestată prin bucurie, liniște și slavă adusă lui Hristos. În această perioadă, creștinii simt fizic prezența lui Hristos în mijlocul său pentru că rânduielile slujbelor bisericești sunt diferite față de celelalte perioade ale anului, manifestând mereu bucuria Învierii”, a subliniat preotul.

Arhidiaconul a vorbit și despre necesitatea de a diferenția Paștole religios de cel comercial, care reprezintă o goană nebună de orice fel de cadouri pascale și produse alimentare. „Îmi aduc aminte de bunica mea care, în momentul în care împletea cozonacul și pasca, făcea semnul Sfintei Cruci asupra lui și rostea rugăciuni ca Dumnezeu să binecuvânteze aceste merinde ce ne aduc nouă bucurie. Astăzi acest proces reprezintă o goană nebună după orice fel de cumpărături și cadouri pascale și nu se mai bucură de lucrurile mărunte ,de învățătura bunicii sau a mamei, care tot timpul trebuie să le vorbească despre semnificația Învierii Domnului. Regretăm faptul că agenții comerciali profită de pe urma comodității creștinilor noștri, dar tot timpul în biserică îi învățăm ca masa de Paști să fie mai simplă, dar plină de încărcătură duhovnicească, decât bogată spre îmbuibarea trupului și prin aceasta uitând de semnificația adevărată a sărbătorii Sfintelor Paști”, a mai spus
 părintele arhidiacon Constantin Olariu.

Potrivit preotului, creștinul poate fi aproape de Dumnezeu nu numai prin post și rugăciune, dar și prin „bucuria Învierii Sale, prin purtare în minte a semnificației Învierii Domnului, prin fapta noastră și cuvântul nostru bun care îl aducem celorlalți”. Învierea Mântuitorului a fost profețită încă din perioada Vechi-testamentară și de Mântuitorul în perioada activității Sale, spunând că „Fiul Domnului va fi dat în mâinile oamenilor care  îl vor omorî, iar Fiul Omului va învia a treia zi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău