Summitul UE: Emmanuel Macron constată că sancțiunile contra Rusiei și Belarusului și-au atins limitele; Merkel subliniază utilitatea dialogului cu Putin

  • 25 Mai 2021 19:45
Summitul UE: Emmanuel Macron constată că sancțiunile contra Rusiei și Belarusului și-au atins limitele; Merkel subliniază utilitatea dialogului cu Putin

Președintele francez Emmanuel Macron a estimat marți la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ''nevoie să-și reîncadreze foarte profund'' relația sa cu Moscova, întrucât ''politica de sancțiuni'' împotriva Rusiei, la fel ca și împotriva Belarusului, și-a atins limitele, transmite AFP.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ''doar reactivă'', ci ''să-și definească o strategie pe termen scurt, mediu și lung''. ''Politica sancțiunilor progresive în funcție de situație nu mai este o politică eficace'', a constatat președintele francez.

Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziției belaruse la summitul G7 care se va desfășura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această țară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanții la summit vor lua în discuție ''comportamentul nesăbuit și periculos al Belarusului'', referire la forțarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk.

Referindu-se la acest caz, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE că nu există ''informații fiabile'' despre o posibilă implicare a Rusiei în forțarea acelui avion să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

''Dacă voi vorbi cu președintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziții'', a completat Merkel, citată de agenția EFE.

Ea a mai menționat că discuția pe care au avut-o la acest summit liderii europeni despre relațiile cu Rusia ''a fost independentă'' de sancțiunile convenite împotriva Belarusului, sancțiuni ce prevăd interdicția accesului companiilor aeriene ale acestei țări în spațiul aerian al UE.

''Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversație cu președintele rus decât dacă acest lucru îl face președintele american'' Joe Biden, a argumentat Merkel în respectiva discuție de la summit, potrivit agenției spaniole de presă.

Șefa guvernului german i-a cerut din nou președintelui belarus Aleksandr Lukașenko eliberarea lui Protasevici și a prietenei acestuia, Sofía Sapega, cei doi fiind arestați după ce avionul cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost obligat de autoritățile belaruse să aterizeze, sub pretextul unei amenințări cu bombă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău