Summitul privind bugetul multianual al UE s-a încheiat cu un eșec

  • 22 Februarie 2020 09:21
Summitul privind bugetul multianual al UE s-a încheiat cu un eșec

Summitul UE dedicat obținerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reușit să ajungă la o înțelegere, informează agențiile internaționale de presă, preluat de Agerpres.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleștare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare și cele care au dorit menținerea nivelului cheltuielilor.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul național brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuții și președintele Consiliului European încercat să le-o prezinte, notează Reuters.

"S-a ajuns pur și simplu la o situație de bloc contra bloc. De asta discuțiile au eșuat", a explicat o sursă pentru AFP.

"Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp", a spus Michel la conferința de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce, potrivit AFP, este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.

"Diferențele au fost pur și simplu prea mari. Chiar și datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăși diferențele", a declarat la rândul ei Angela Merkel în fața jurnaliștilor.

"Asta este democrația. Este o bună tradiție în democrație să discuți și să dezbați", a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a mai afirmat că este indispensabil ca "munca să continue asiduu în timpul săptămânilor și lunilor care vin".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău