Summit-ul NATO va avea efecte indirecte asupra Moldovei (EVZ)

  • 03 Septembrie 2014 09:09
Summit-ul NATO va avea efecte indirecte asupra Moldovei (EVZ)

REVISTA PRESEI DIN 3 SEPTEMBRIE

 

Putin afirmă că armata rusă va cuceri Kievul în două săptămâni. Dar Chișinăul? - se întreabă Petru Bogatu în Ziarul Național. Războiul mare deja s-a dezlănțuit, în această situație, Republica Moldova trebuie să se miște iute, atenționează autorul. Chișinăul trebuie să se facă aliat cu SUA, să renunțe la falsul statut de neutralitate, să intre sub umbrela NATO și, nu în ultimul rând, să facă un pact de alianță militară și politică cu România, consideră autorul. Autoritățile de la Chișinău nu au astăzi o obligație mai importantă decât să pună statul la adăpost în fața războiului din Est care riscă să se abată și peste noi, scrie Petru Bogatu.

Summit-ul NATO, din 4-5 septembrie, va avea efecte indirecte asupra Moldovei, susține într-un articol preluat de Evenimentul Zilei, analistul politic Viorel Cibotaru. El a opinat pentru IPN că, probabil, vor fi analizate programele speciale de cooperare și se va vorbi despre necesitatea edificării instituțiilor naționale de apărare, de luptă împotriva terorismului. Viorel Cibotaru spune că aceste programe au nevoie de evaluare și este convins că la summit se vor discuta noi formule de cooperare cu țările ne-membre ale NATO.

O eventuală federalizare a Republicii Moldova va permite Transnistriei să influențeze viitorul geopolitic al întregii țări, titrează Timpul care îl citează pe ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski. Între timp, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu o delegație din Osetia de Sud, o altă enclavă separatistă din spațiul fostei URSS, că Moscova „va recunoaște Transnistria în cel mai apropiat timp”.

Adevărul se întreabă dacă Episcopul Marchel a căzut în dizgrația Mitropoliei Moldovei? Președintele Nicolae Timofti și Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir au avut o întrevedere, în cadrul căreia au discutat despre rolul Bisericii în menținerea păcii în societate.  Nicolae Timofti a vorbit despre încercările unor înalți ierarhi de a folosi în discursurile lor publice mesaje politice și a amintit despre importanța respectării de către aceștia a legilor țării și a voinței populare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău