Summit-ul NATO va avea efecte indirecte asupra Moldovei (EVZ)

  • 03 Septembrie 2014 09:09
Summit-ul NATO va avea efecte indirecte asupra Moldovei (EVZ)

REVISTA PRESEI DIN 3 SEPTEMBRIE

 

Putin afirmă că armata rusă va cuceri Kievul în două săptămâni. Dar Chişinăul? - se întreabă Petru Bogatu în Ziarul Naţional. Războiul mare deja s-a dezlănţuit, în această situaţie, Republica Moldova trebuie să se mişte iute, atenţionează autorul. Chişinăul trebuie să se facă aliat cu SUA, să renunţe la falsul statut de neutralitate, să intre sub umbrela NATO şi, nu în ultimul rând, să facă un pact de alianţă militară şi politică cu România, consideră autorul. Autorităţile de la Chişinău nu au astăzi o obligaţie mai importantă decât să pună statul la adăpost în faţa războiului din Est care riscă să se abată şi peste noi, scrie Petru Bogatu.

Summit-ul NATO, din 4-5 septembrie, va avea efecte indirecte asupra Moldovei, susţine într-un articol preluat de Evenimentul Zilei, analistul politic Viorel Cibotaru. El a opinat pentru IPN că, probabil, vor fi analizate programele speciale de cooperare şi se va vorbi despre necesitatea edificării instituţiilor naţionale de apărare, de luptă împotriva terorismului. Viorel Cibotaru spune că aceste programe au nevoie de evaluare şi este convins că la summit se vor discuta noi formule de cooperare cu ţările ne-membre ale NATO.

O eventuală federalizare a Republicii Moldova va permite Transnistriei să influenţeze viitorul geopolitic al întregii ţări, titrează Timpul care îl citează pe ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski. Între timp, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu o delegaţie din Osetia de Sud, o altă enclavă separatistă din spaţiul fostei URSS, că Moscova „va recunoaşte Transnistria în cel mai apropiat timp”.

Adevărul se întreabă dacă Episcopul Marchel a căzut în dizgraţia Mitropoliei Moldovei? Preşedintele Nicolae Timofti şi Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove Vladimir au avut o întrevedere, în cadrul căreia au discutat despre rolul Bisericii în menţinerea păcii în societate.  Nicolae Timofti a vorbit despre încercările unor înalţi ierarhi de a folosi în discursurile lor publice mesaje politice şi a amintit despre importanţa respectării de către aceştia a legilor ţării şi a voinţei populare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chişinău
15 °C
cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
13 °C
Tue
11 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 10 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8465 -0.2825
USD 18.2774 -0.2389
RON 4.1072 -0.0554
UAH 0.6694 -0.0093
RUB 0.2478 0.0031
Arhivă Radio Chișinău