Summitul NATO | România și alte 4 țări se angajează să doneze Ucrainei sisteme de apărare aeriană

  • 10 Iulie 08:55
Summitul NATO | România și alte 4 țări se angajează să doneze Ucrainei sisteme de apărare aeriană

La summitul NATO care a început ieri, 9 iulie, la Washington, cinci țări, au semnat o declarație comună în care se angajează să livreze Ucrainei cinci sisteme de apărare aeriană Patriot și Aster 30.

Declarația a fost semnată de președintele american, cel român, premierul olandez, cancelarul german, premierul italian și de președintele ucrainean, transmite corespondentul Radio România Actualități la Washington. 

În text, este prevăzut că Ucraina va putea folosi imediat baterii Patriot donate de Statele Unite, Germania și România, la care se adaugă componente oferite de Țările de Jos, dar și un sistem donat de Italia.

Summit-ul Alianței este dominat de tema securității Ucrainei, iar recentul atac al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev a reamintit tuturor, după cum s-a exprimat președintele Biden la începutul reuniunii NATO, de brutalitatea cumplită a Rusiei.

La summit urmează ca NATO să primească oficial un rol crescut în coordonarea ajutoarelor pentru Ucraina, spun analiștii, ca să fie securizat sprijinul pentru Kiev în cazul în care Donald Trump devine președinte al Statelor Unite.

Amintim că la reuniune participă și ministrul de externe Mihai Popșoi care, în marja reuniunii, urmează să aibă întrevederi cu omologi din mai multe țări.

Citiți și

Mihai Popșoi va participa la Summit-ul aniversar al NATO de la Washington

Summitul NATO de la Washington: Președintele Iohannis va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău