Summitul „Inițiativa celor Trei Mări", la care participă și R.Moldova, începe astăzi, la București

  • 17 Septembrie 2018 09:05
Summitul „Inițiativa celor Trei Mări

Summitul "Inițiativa celor Trei Mări" începe astăzi, la București. R.Moldova se numără printre țările care participă la eveniment.

Potrivit Radio România Actualități, summitul de la București va contribui într-o manieră concretă la procesul de dezvoltare a cooperării regionale și va marca trecerea Inițiativei celor 3 Mări în faza rezultatelor tangibile. Astfel, summitul urmărește exprimarea susținerii politice a statelor participante la Inițiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domenile energiei, transporturilor și digital, propuse de guvernele statelor participante. Urmărește, totodată, crearea unei rețele a camerelor de comerț, dar și demararea demersurilor pentru înființarea unui fond de investiții al Inițiavei.

În marja summitului va avea loc prima ediție a Forumului de afaceri al Inițiavei celor 3 Mări, la care vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul inițiavei, din celelalte țări membre ale Uniunii Europene, din SUA, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale.

Obiectivul forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune.

În cadrul forumului vor fi organizate întâlniri de afaceri, precum și paneluri de dezbateri care vor analiza implicațiile strategice ale evoluțiilor din cadrul Inițiativei. 

Președintele Klaus Iohannis va deschide forumul de afaceri și, ulterior, va participa la o sesiune plenară prezidențială alături de omologii săi din Croația, Polonia, Austria, dar și de comisarul european pentru dezvoltarea regională, Corina Crețu. Seara, la Palatul Cotroceni, șeful statului va fi gazda unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și a unui dineu de gală.

Marți va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, va susține declarații de presă alături de președintele Croației, de premierul Poloniei și de secretarul american al energiei.   

Reprezentarea statelor participante la summitul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel prin prezența anunțată a 9 președinți de stat, doi președinți de parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al afacerilor externe.

Totodată, la reuniune, Comisia Europeană va fi reprezentată erin președintele Jean-Claude Juncker, iar instituțiile financiare prin președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții. Banca Mondială, va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările sumitului. 

Inițiativa celor 3 Mări este o platformă politică flexibilă și informală la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră.

Primele două summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik - în 2016, și la Varșovia, în 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:3,1 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
14
Sun
16
Mon
17

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău