Summitul CPE - un eveniment cu adevărat istoric și un real succes pentru diplomația Republicii Moldova

  • 21 Iunie 2023 14:13
Summitul CPE - un eveniment cu adevărat istoric și un real succes pentru diplomația Republicii Moldova

Organizarea summitului Comunității Politice Europene la Bulboaca a fost un eveniment cu adevărat istoric și un real succes pentru diplomația Republicii Moldova. Impactul acestui efort exemplar al autorităților moldovene de a aduna liderii comunității europene va fi răsplătit în timp prin proiecte și programe concrete de susținere a Republicii Moldova și asta va ajuta țara în parcursul său de integrare europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică „Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Pentru Republica Moldova a fost un succes. Republica Moldova împreună cu partenerii de dezvoltare a fost capabilă să realizeze o reuniune la nivel înalt nu pentru sine, nu pentru Uniunea Europeană, dar pentru toată Europa. Acest summit nu a fost unul de finalizare a unei președinții, cum este în cazul Consiliului Uniunii Europene sau Consiliului Europei sau OSCE, din contra este un summit de lucru, o platformă în care șefii de state, șefii de guverne și înaltele personalități din UE s-au pronunțat pe marginea unor probleme cu care se confruntă Europa. Aceste probleme vizează în special Europa de Est și este foarte bine că a doua reuniune a summitului CPE s-a ținut într-o țară din Europa de Est, pentru că gazdele pot să includă pe agenda zilei unele aspecte mai particulare. Eu nu spun că la summiturile următoare, din Spania și din Marea Britanie, problema Europei de Est nu va fi pusă în dezbatere. Această problemă va fi discutată, pentru că este una cardinală nu numai în plan european, dar în plan global. Summitul CPE a fost un eveniment organizat la timpul oportun, în Republica Moldova și eu cred că, după cum am subliniat anterior, este un succes”, a declarat Victor Juc, membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova.

Fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski spune că, din punct de vedere diplomatic, a fost un efort exemplar și rezultatele nu vor întârzia să apară, ținând cont de deschiderea mare din partea Europei de care se bucură astăzi Republica Moldova.

„A fost un efort exemplar. La nivelul organizării nu vreau să spun că totul a fost impecabil, dar a fost aproape de această stare de impecabilitate. Desigur că pentru Ministerul de Externe și pentru întregul stat Republica Moldova este un succes răsunător cum a fost organizat acest summit. Doar că mie mi se pare că aceasta nu este cea mai importantă și cea mai mare realizare. Pentru mine ce contează cu adevărat este conținutului acestui summit. Dacă noi am rezuma ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui summit pentru Republica Moldova și care a fost rezultatul principal pentru țara noastră, eu aș putea spune că Republica Moldova, practic, a făcut un pas hotărâtor spre Uniunea Europeană și un pas de a ieși din acea zonă gri sau de sub sfera de influență a Federației Ruse. Mie mi se pare că acest summit a fost o etapă foarte importantă pentru Republica Moldova în acest sens. Semnificația acestui summit eu cred că noi o vom înțelege pe deplin peste o perioadă de timp. Mie mi se pare că acum noi nu putem să apreciem în întregime rezultatele sau semnificațiile acestui summit pentru că situația geopolitică în regiune este în curs de dezvoltare, dar pentru Republica Moldova mie mi se pare că a fost un pas hotărâtor și un pas important”, a declarat Vlad Kulminski.

Directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan spune că, potrivit sondajelor efectuate, Summitul CPE a stârnit interesul cetățenilor și a fost printre principalele subiecte ale lunilor mai-iunie. El este convins că rezultatele palpabile ale summitului vor putea fi monitorizate în următoarele luni și acestea se vor reflecta în răspunsurile participanților la cercetări sociologice privind perspectiva de integrare europeană sau climatul investițional.

„Acest summit mai prezintă un simbolism deosebit, deoarece a fost organizat nu doar în Republica Moldova sau în capitala ei, dar într-o localitate rurală, care este foarte aproape de Transnistria și, respectiv, de Ucraina. Faptul că toți liderii din țările europene au venit până în acest loc demonstrează că se poate avea încredere în securitatea Republicii Moldova, înseamnă că noi nu suntem uitați și în caz de ceva rău noi vom obține sprijin din partea țărilor respective. Noi am făcut o măsurare înainte de summit, dar atunci se discuta foarte mult despre Adunarea Națională Moldova Europeană. Noi calculam un indicator lunar privind care a fost evenimentul lunii în opinia societății și atunci am avut un procent record de 43% din respondenți care au menționat că adunarea națională este cel mai important eveniment și pe locul trei s-au plasat pregătirile pentru summitul din 1 iunie. În lunile mai și iunie societatea a trăit intens aceste două evenimente: Adunarea Națională Moldova Europeană care a confirmat dorința celei mai mari părți a societății de a adera la familia europeană, dar și Summitul CPE care vine deja din partea țărilor europene să confirme acest sprijin pentru Republica Moldova. În cercetările noastre, agenda aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a apărut odată cu începerea agresiunii Federației Ruse în Ucraina și de când am primit și statut de candidat, cu o anumită intensitate, care variază de la o lună la alta, tema aderării țării noastre la UE este unul dintre subiectele discutate în societate. Este într-adevăr susținută de vizite, atât ale oficialilor noștri de prim rang peste hotare, cât și invers, ale oficialilor, președinților, prim-miniștrilor din țările europene în Republica Moldova. Referitor la indicatori privind impactul summitului CPE, vom mai măsura pe parcurs. Vom urmări un impact de durată”, a declarat Mihai Bologan.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău