Summitul CPE | Liderii statelor europene au continuat să transmită mesaje de susținere pentru R. Moldova. O parte dintre aceștia sunt așteptați să sosească astăzi la Chișinău

  • 31 Mai 2023 13:40
Summitul CPE | Liderii statelor europene au continuat să transmită mesaje de susținere pentru R. Moldova. O parte dintre aceștia sunt așteptați să sosească astăzi la Chișinău

Majoritatea șefilor de state și de guverne, precum și oficiali europene din cele 48 de delegații care și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Europene găzduit de Rep. Moldova la 1 iunie, urmează să ajungă la Chișinău pe parcursul zilei de astăzi, 31 mai. Printre aceștia, președinta Comisiei Europene, care urmează să susțină în această seară o conferință de presă alături de președinta Maia Sandu. Tot astăzi, 31 mai, vine la Chișinău șeful diplomației europene, Josep Borrell, care are programate două evenimente, transmite Radio Chișinău.

Au mai rămas puține ore până la deschiderea lucrărilor istoricului summit al Comunității Politice Europene din localitatea Bulboaca. Rep. Moldova va deveni centrul Europei pentru o zi, iar evenimentul este așteptat să fie reflectat de un număr record de aproape 500 de jurnaliști străini. Mesajele de susținere pentru Rep. Moldova au continuat să fie transmise de liderii europeni.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a menționat că la summit, urmează să abordeze problema securității Rep. Moldova:

”Împreună vom discuta despre securitatea, inclusiv cea nucleară și cibernetică și protecția grupurilor vulnerabile în conflictele armate. Vremea războiului este vremea întunericului. În Chișinău vom demonstra puterea unității europene, care poate contracara demonii războiului”

Un mesaj de susținere a venit și din partea premierului Finlandei, Sanna Marin, publicat pe pagina de Facebook special creată a Summitului.

”Mă bucur să particip la summitul Comunității Politice Europene în Rep. Moldova, să abordăm chestiuni precum războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, securitate energie și conectivitate. Este important să continuăm schimbul de informații și cooperarea strânsă între UE și partenerii săi. Mulțumim Moldova pentru găzduire. Te vom susține. Moldova nu este singură” a transmis Sanna Marin.

Printre oficialii care ajung astăzi la Chișinău este șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta, este așteptată să susțină, începând cu ora 17:00, o conferință de presă comună alături de președinta Maia Sandu.

Tot astăzi ajunge la Chișinău și șeful diplomației europene, Josep Borrell. Acesta urmează să inaugureze oficial, noua Misiune de Parteneriat a Uniunii Europene în Rep. Moldova.  Ulterior, Josep Borrell va înmâna în mod oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

48 de ore foarte intense pe agenda externă a Rep. Moldova, a menționat premierul Dorin Recean la finalul ședinței de guvern, în care a mulțumit celor implicați în organizare.

”Mulțumesc instituțiilor care lucrează, pe de altă parte cu toții trebuie să ne bucurăm de vizibilitate pe car o asigură acest summit și care este  rezultatul activității  președintei Sandu pe exterior și a ministerului de Externe. Vă mulțumesc și vă urez următoarele 48 de ore intensive” a declarat Dorin Recean.

Lucrările Summitului Comunității Politice Europene urmează să înceapă joi, la ora 10:30, și se vor încheia cu o conferință de totalizare în care vor fi anunțate deciziile care vizează nemijlocit Rep. Moldova. Reuniunea de la Bulboaca, reprezintă cel mai mare eveniment politic și diplomatic organizat de Rep. Moldova de la obținerea independenței. 

 

SURSA FOTO: STIRI.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău