Summit SUA-Rusia: Biden și Putin au încheiat prima rundă de discuții, după aproape două ore

  • 16 Iunie 2021 17:37
Summit SUA-Rusia: Biden și Putin au încheiat prima rundă de discuții, după aproape două ore

Prima rundă a summitului președinților american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri la Geneva după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenția TASS, citată de Reuters, scrie AGERPRES.

După o scurtă pauză, discuțiile s-au reluat într-un format cu prezența mai multor membri ai delegațiilor.

Mult așteptata întâlnire care se desfășoară într-o vilă pe malul lacului Geneva a început cu o scurtă strângere de mână și câteva remarci ale lui Putin și Biden și ale gazdei summitului, președintele elvețian Guy Parmelin, care le-a urat celor doi lideri discuții productive în ceea ce el a numit ''orașul păcii''.

Într-un scurt dialog în fața presei înaintea începerii discuțiilor, Putin i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a avea acest summit.

''Știu că ați făcut un drum lung, multă muncă. Totuși, multe chestiuni care necesită discuții la nivel înalt s-au acumulat în relațiile ruso-americane'', a remarcat președintele rus.

''Cred că este întotdeauna mai bine să ne întâlnim față în față'', a apreciat la rândul său președintele american.

Cei doi nu vor avea un dineu comun și nici o conferință de presă comună, la finalul summitului urmând să apară separat în fața presei.

Summitul este prevăzut să dureze circa cinci ore, dar s-ar putea prelungi, dată fiind complexitatea discuțiilor. ''Agenda este atât de extinsă încât, cu siguranță, va fi foarte greu să limităm discuțiile la patru sau cinci ore'', a explicat Peskov, potrivit agenției DPA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis că nici măcar în perioada sovietică nivelul contactelor dintre cele două părți nu a fost atât de redus ca în prezent.

Biden a promis că va aborda deteriorarea situației drepturilor omului în Rusia, atacurile cibernetice și interferențele rusești în alegerile din SUA. Pe de altă parte, comentatorii se așteaptă să fie inițiate la acest summit noi negocieri privind dezarmarea nucleară și controlul armelor strategice. Vor fi abordate multe alte chestiuni, inclusiv conflictele din Ucraina, Siria, Libia sau Afganistan, programul nuclear iranian și teme geopolitice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău