Summit pe 29 iunie între președintele Rusiei și premierul Japoniei (Lavrov)

  • 31 Mai 2019 09:55
Summit pe 29 iunie între președintele Rusiei și premierul Japoniei (Lavrov)

Un summit între președintele rus, Vladimir Putin, și premierul nipon, Shinzo Abe, va avea loc pe 29 iunie, cu prilejul vizitei lui Putin în Japonia pentru întâlnirea liderilor G20, a anunțat vineri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, citat de Reuters,preluat de Agerpres.

Înalți oficiali și lideri politici din ambele state au avut numeroase discuții în ultimele luni pe tema modalităților de a pune capăt unei dispute teritoriale vechi de zeci de ani și de a încheia un tratat de pace între cele două țări.

"Cu ochii la summitul Rusia-Japonia din marja reuniunii G20 de la Osaka, am făcut o evaluare a progreselor din relația bilaterală", a declarat Lavrov după întâlnirea cu omologul său nipon, Taro Kono, într-o conferință de presă comună a celor doi oficiali.

Numite 'Kurilele de Sud' de către Rusia și 'Teritoriile de Nord' de către Japonia, aceste insule vulcanice între Marea Ohoțk și Oceanul Pacific se află în centrul unui diferend teritorial care a împiedicat cele două țări să semneze un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial.

Tokyo consideră oficial cele patru insule anexate de URSS în 1945 - cu 20.000 de locuitori - ca făcând 'parte integrantă din teritoriul japonez'.

Premierul nipon Shinzo Abe și președintele rus Vladimir Putin au făcut o prioritate din rezolvarea acestui diferend și s-au întâlnit de 25 de ori din 2013.

În noiembrie, Putin și Abe au convenit la Singapore să accelereze negocierile în baza unei declarații din 1956.

Această declarație prevedea că URSS se angajează să restituie cele două insule mai mici (Shikotan și Habomai) în schimbul încheierii unui tratat de pace. Or, negocierile, puternic încetinite după semnarea în 1960 a tratatului de cooperare între Tokyo și Washington, nu au dat până acum vreun rezultat.

La sfârșitul lunii ianuarie, Vladimir Putin a indicat, după o întâlnire cu Shinzo Abe la Moscova, că este nevoie în continuare de o 'muncă migăloasă' pentru a se ajunge la semnarea unui tratat de pace. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău