Summit CPE. O expoziție de artă românească a fost expusă la Castelul Mimi, cu ocazia summitului Comunității Politice Europene

  • 01 Iunie 2023 10:35
Summit CPE. O expoziție de artă românească a fost expusă la Castelul Mimi, cu ocazia summitului Comunității Politice Europene

O expoziție de artă românească a fost expusă la Castelul Mimi, cu ocazia summitului Comunității Politice Europene, care are loc, joi, 1 iunie a.c., în această locație, transmite Radio Chișinău.

Expoziția va constitui un manifest cultural pentru drepturile femeii în societate și afirmarea artistelor în perioada interbelică, din România Mare, până în prezent, spune directorul interimar al Institutului Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei.

Expoziția-manifest, este creată la inițiativa președintei Senatului din România, Alina Gorghiu,  după conceptul galeriei de artă „Art Safari” de la București.

Concepută în contextul summitului Comunității Politice Europene, expoziția „Femei din arta românească” aduce în fața publicului 22 de lucrări semnate de 13 artiste de pe ambele maluri ale Prutului.

Galeria de opere de artă  reprezintă o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană. Școlite la Munchen, Paris, București – artistele transmit varietatea discursurilor plastice pe parcursul unui secol în care condiția socială a acestora era dependentă de familie. Accesul la educație, dorința de afirmare, forța creatoare, a dat mai multă valoarea istoriei artelor, a menționat Narcis Afrăsinei:

„Condiția femeii este tot mai discutată, abia acum aflăm cât de importantă este femeia în toate domeniile în care a activat, inclusiv în artă. Considerăm că acum li se face dreptate, pentru că tot timpul au fost subevaluate de critici, și sunt nenumărate și la nivel mondial, și sa încercăm să facem acum, reașezarea femeii în arta românească. Această expoziție este un manifest cultural pentru reabilitarea drepturilor femeilor în societate. În expoziție sunt artiste începând cu perioada interbelică, din România Mare, până în prezent, artiste foarte valoroase, cum este Irina Dragomir”, a subliniat  pentru Radio Chișinău, Narcis Afrăsinei.

Expoziția de artă plastică românească „Art Safari” este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău și Castel Mimi.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău