Summit APEC: Majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina

  • 19 Noiembrie 2022 10:40
Summit APEC: Majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina

Liderii celor mai multe state din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declarația finală a Summitului APEC de la Bangkok dată publicității sâmbătă, ei adăugându-și astfel vocile la presiunea internațională asupra Rusiei, transmite Agerpres.

După o zi și jumătate de discuții, cele 21 de țări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) au căzut de acord asupra unei declarații care critică conflictul și perturbările economice mondiale declanșate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

''Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că acesta cauzează suferințe umane imense și sporește vulnerabilitățile existente în economia mondială'', arată declarația finală a Summitului APEC.

Documentul a fost aprobat de toate țările membre ale APEC, inclusiv de Rusia și China, aceasta din urmă abținându-se să critice public Moscova pentru invadarea Ucrainei.

''Au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor'', precizează declarația finală, ce reia cuvânt cu cuvânt formularea din declarația de la finalul Summitului G20 desfășurat anterior în această săptămână în insula indoneziană Bali.

De asemenea, declarația Summitului APEC deplânge impactul conflictului ucrainean asupra creșterii economice, inflației, canalelor de aprovizionare și securității energetice și alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău