Sume modeste pentru școlile românești din Transnistria, din contul programului pentru reintegrare 2017

  • 19 Iulie 2017 18:57
Sume modeste pentru școlile românești din Transnistria, din contul programului pentru reintegrare 2017

15 milioane de lei vor fi alocați pentru o serie de proiecte ce urmează a fi implementate în zona de securitate a Republicii Moldova. Acestea sunt prevăzute în cadrul Programului de activități de reintegrare a țării pentru 2017, aprobat astăzi de Guvern. Este vorba despre 69 de proiecte selectate din peste 120 prezentate, după cum a subliniat vice-premierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan.

El a precizat că pentru școlile românești din stânga Nistrului vor fi alocate câte 75 de mii de lei. Chiriile pentru sediile în care se află aceste școli sunt achitate de Ministerul Educației de la Chișinău, a adăugat vice-premierul pentru reintegrare.

Referitor la punctul de control comun moldo-ucrainean Cuciurgan-Pervomaisc, Gheorghe Balan a declarat că acesta nu prezintă riscuri de securitate, așa cum speculează Tiraspolul:

„Cetățenii și agențiii economici de bună credință pot circula și beneficiază pe deplin de funcționarea acestui punct comun de control la Cuciurgan. În același timp, trebuie să separăm clar populația și agenții economici din regiunea transnistreană de reprezentanții așa-numitei administrații de acolo, care speculează și politizează aceste subiecte. Vreau să vă spun că riscuri de securitate sau aspecte de securitate nu sunt legate de funcționarea acestui post”.

Menționăm că nu doar separatiștii de la Tiraspol, dar și președintele Igor Dodon dezaprobă instituirea misiunii de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc. El a lăsat să se înțeleagă că aceasta ar putea avea efecte negative asupra situației economice din regiunea separatistă transnistreană.

Potrivit lui Igor Dodon, „orice tentative de blocadă sau de forța cedări sunt contraproductive și doar vor complica situația”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău