Suedia va sprijini cu peste 600 de milioane de dolari gospodăriile afectate de prețurile mari la electricitate

  • 12 Ianuarie 2022 11:34
Suedia va sprijini cu peste 600 de milioane de dolari gospodăriile afectate de prețurile mari la electricitate

Guvernul suedez va sprijini gospodăriile care au fost cel mai grav lovite de creșterea prețurilor la energia electrică, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor, Mikael Damberg, care a precizat că Executivul a pus deoparte șase miliarde de coroane (664,45 milioane de dolari) pentru aceste măsuri, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Guvernul suedez a anunțat că va acoperi facturile la electricitate pe trei luni, începând cu luna decembrie 2021, cu o sumă de maximum 2.000 de coroane pe lună pentru fiecare gospodărie. Potrivit Executivului de la Stockholm, banii vor ajunge la aproximativ 1,8 milioane de gospodării.

„Acestea sunt măsuri excepționale pentru o situație excepțională”, a spus ministrul Finanțelor, Mikael Damberg, într-o conferință de presă.

În ultimele luni, prețurile la energie electrică au crescut semnificativ în Suedia, în special în zona din sudul țării, dar cu toate acestea majorările de prețuri din Suedia au fost mai modeste decât în mult alte părți ale Europei.

Energia electrică utilizată de Suedia provine în principal de la hidrocentrale, reactoare nucleare și turbine eoliene iar țara scandinavă nu se bazează pe importurile de gaze naturale. Cu toate acestea, prețurile de referință la electricitate sunt fixate pe piețele internaționale, ceea ce înseamnă că și consumatorii din Suedia au fost afectați de creșterile de prețuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău