Suedia susține parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova

  • 29 Mai 19:20
Suedia susține parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova

Șeful Biroului pentru integrare europeană (BIE), Ghenadie Marian, a avut marți, 28 mai, o întrevedere cu o delegație de experți ai Consiliul Național de Comerț (NTC) al Suediei, condusă de Sara Sandelius, director adjunct al Departamentului pentru Sustenabilitate și Cooperare pentru Dezvoltare, alături de Cyrille Hugon, consilier pentru piața internă, Departamentul pentru piața internă.

Șeful BIE a informat partea suedeză despre rolul și prioritățile biroului, despre mecanismul național de coordonare a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, despre activitățile în curs de desfășurare și necesitățile Grupurilor de lucru în vederea pregătirii către deschiderea negocierilor de aderare.

Ghenadie Marian a mulțumit oaspeților pentru sprijinul politic acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv pentru poziția favorabilă a Suediei cu privirea la desfășurarea Conferinței Interguvernamentale RM-UE pe parcursul președinției belgiene la Consiliul UE. De asemenea, a exprimat apreciere pentru colaborarea fructuoasă dintre NTC și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) în vederea armonizării legislației naționale cu acquis-ul UE conex comerțului și consolidării capacităților instituționale necesare pentru integrarea accelerată a Republicii Moldova în piața unică a UE.  

La rândul lor, reprezentanții suedezi au reafirmat angajamentul continuu al Suediei de a sprijini Republica Moldova în aspirațiile și eforturile sale de integrare europeană. În context, s-a menționat atenția acordată țării noastre în cadrul Strategiei suedeze de Dezvoltare Regională, cooperarea Trade Academy Council cu instituțiile publice din țara noastră și asistența acordată sectorului privat moldovenesc, în special, în domeniul exportului pe piața europeană și sectorul IT.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău