Suedia și ONU susțin noi proiecte pentru consolidarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

  • 07 Septembrie 2021 13:22
Suedia și ONU susțin noi proiecte pentru consolidarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Opt proiecte în domeniul drepturilor omului, în valoare totală de circa 85.000 USD, vor fi desfășurate în regiunea transnistreană cu suportul Suediei, oferit prin intermediul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”.

Organizațiile societății civile care au fost selectate printr-un concurs desfășurat de PNUD au primit pe 6 septembrie 2021 certificatele de grant. La eveniment au participat membrii Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară), creată cu sprijinul ONU și al Suediei.

„Este foarte important să încurajăm activitățile în domeniul drepturilor omului, iar cele 8 certificate de grant acordate astăzi sunt o dovadă a sprijinului oferit de ONU pentru consolidarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a afirmat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Prin aceste inițiative, organizațiile societății civile de pe malul stâng al Nistrului vor promova participarea socio-economică a grupurilor vulnerabile, în special, a persoanelor cu dizabilități, romilor, persoanelor care trăiesc cu HIV, supraviețuitoarelor violenței în familie de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, trei proiecte vizează dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități, cum ar fi instalarea băncilor adaptate în unul din parcurile din Tiraspol și instalarea rampelor de acces în instituțiile care prestează servicii publice.

Unul dintre beneficiarii programului de granturi mici, Asociația tinerilor cu dizabilități „VIVERE” din Edineț (partea dreaptă a Nistrului) va continua inițiativa sa de abilitare economică a persoanelor cu dizabilități „Pânzele speranței”. După ce au reușit să ajute 15 tineri cu dizabilități din Slobozia (partea stângă a Nistrului) să se integreze în piața muncii, Asociația își propune să mai susțină angajarea a încă 20 de persoane.

Alte proiecte vizează abilitarea romilor. Astfel, tinerii romi vor învăța să-și promoveze drepturile prin intermediul contentului multimedia. Femeile rome din regiunea transnistreană vor desfășura opt ședințe ale Clubului femeilor rome, pentru a-și promova agenda în domeniul drepturilor femeilor. Clubul a fost instituit cu sprijinul Programului comun al ONU și al Suediei.

Concursul de granturi lansat în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Suedia, a fost adresat organizațiilor membre ale Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară) și partenerilor lor, care până la 30 iulie 2021 au valorificat pe deplin precedentul grant acordat prin Program.

În perioada 2020-2021, au fost susținute alte 14 proiecte de consolidare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, în valoare totală de 73.000 USD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău