Suedia se pregătește pentru al treilea val epidemic, în timp ce varianta britanică a coronavirusului se extinde rapid

  • 23 Februarie 19:38
Suedia se pregătește pentru al treilea val epidemic, în timp ce varianta britanică a coronavirusului se extinde rapid

Autoritățile sanitare suedeze au confirmat o tendință în creștere a noilor cazuri de COVID-19 și se tem de venirea unui al treilea val epidemic, accentuat de varianta britanică a coronavirusului, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

''Au fost unele oscilații, dar în ultimele săptămâni creșterea este, din păcate, clară. Este imposibil de spus dacă suntem în al treilea val, dar cu noroc și respectând măsurile în vigoare l-am putea evita'', a declarat marți epidemiologul șef al Agenției suedeze de Sănătate Publică (FHM), Anders Tegnell.

Acesta a mai spus că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 se extinde ''cu rapiditate în Suedia'' și anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni, și la fel crede că se va întâmpla în majoritatea țărilor europene.

Mai multe regiuni suedeze au impulsionat în ultimele zile măsuri în perspectiva unui posibil val trei epidemic, printre care și capitala Stockholm, care a anunțat marți că recomandă trecerea la învățământul online pentru clasele superioare și folosirea permanentă a măștii în transportul public, față de consemnul național care cere purtarea măștii doar la orele de vârf.

Suedia a înregistrat începând de vineri 10.933 de noi cazuri de COVID-19 și 64 de decese asociate acestei boli, având în total 12.713 de decese de la începutul pandemiei, cu o rată a mortalității mult peste cea a vecinilor săi nordici, care au aplicat măsuri antiepidemice mult mai restrictive, în contrast cu politica mai relaxată a suedezilor.

Dar începând din noiembrie și guvernul de la Stockholm a instituit tot mai multe restricții. Printre acestea se numără limitarea la opt a numărului persoanelor la reuniunile publice, restrângerea activității barurilor și restaurantelor sau închiderea universităților.

Anders Tegnell a mai anunțat că miercuri Agenția de Sănătate Publică (FHM) va prezenta un nou pachet de măsuri antiepidemice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
1
Cer fragmentat
Umiditate:75 %
Vint:7,72 m/s
Sun
3
Mon
4
Tue
1
Wed
0
Thu
2

Curs oficial BNM 06 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău