Suedia renunţă la ancheta referitoare la viol care îl vizează pe fondatorul Wikileaks Julian Assange

  • 19 Noiembrie 2019 16:38
Suedia renunţă la ancheta referitoare la viol care îl vizează pe fondatorul Wikileaks Julian Assange

Ancheta din Suedia, referitoare la acuzaţiile de viol, care îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, care se află acum într-o închisoare din Marea Britanie, nu va mai fi continuată, a anunţat marţi procuratura suedeză, potrivit cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax.ro

”Vreau să vă informez despre decizia mea de a nu mai continua cu investigaţia preliminară”, a declarat într-o conferinţă de presă procurorul-şef adjunct Eva-Marie Persson.

Decizia de marţi vine după ce în luna iunie un tribunal suedez a hotărât că Assange - care neagă acuzaţiile - nu ar trebui să fie arestat.

Ancheta ce îl viza pe Assange a fost iniţiată după ce două suedeze l-au acuzat pe acesta de infracţiuni de natură sexuală. Pe de altă parte, Assange susţinea că acuzaţiile sunt motivate politic, afirmând că relaţiile sexuale cu cele două au fost liber consimţite.

Asange risca până la patru ani de închisoare în Suedia dacă era găsit vinovat de viol.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 48 de ani, a evitat timp de mai mulţi ani extrădarea în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2012.

Assange a fost expulzat în aprilie din reprezentanţa diplomatică şi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate.

El este actualmente închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, instituţie corecţională cunoscută informal drept închisoarea "Guantanamo a Marii Britanii".

Fondatorul WikiLeaks se temea însă că din Suedia ar urma să fie extrădat şi judecat în Statele Unite, unde probabil va fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităţilor americane privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-4,2 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:0,5 m/s
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău