Suedia renunță la ancheta referitoare la viol care îl vizează pe fondatorul Wikileaks Julian Assange

  • 19 Noiembrie 2019 16:38
Suedia renunță la ancheta referitoare la viol care îl vizează pe fondatorul Wikileaks Julian Assange

Ancheta din Suedia, referitoare la acuzațiile de viol, care îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, care se află acum într-o închisoare din Marea Britanie, nu va mai fi continuată, a anunțat marți procuratura suedeză, potrivit cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax.ro

”Vreau să vă informez despre decizia mea de a nu mai continua cu investigația preliminară”, a declarat într-o conferință de presă procurorul-șef adjunct Eva-Marie Persson.

Decizia de marți vine după ce în luna iunie un tribunal suedez a hotărât că Assange - care neagă acuzațiile - nu ar trebui să fie arestat.

Ancheta ce îl viza pe Assange a fost inițiată după ce două suedeze l-au acuzat pe acesta de infracțiuni de natură sexuală. Pe de altă parte, Assange susținea că acuzațiile sunt motivate politic, afirmând că relațiile sexuale cu cele două au fost liber consimțite.

Asange risca până la patru ani de închisoare în Suedia dacă era găsit vinovat de viol.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 48 de ani, a evitat timp de mai mulți ani extrădarea în Suedia refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2012.

Assange a fost expulzat în aprilie din reprezentanța diplomatică și a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea prevederilor eliberării condiționate.

El este actualmente închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, instituție corecțională cunoscută informal drept închisoarea "Guantanamo a Marii Britanii".

Fondatorul WikiLeaks se temea însă că din Suedia ar urma să fie extrădat și judecat în Statele Unite, unde probabil va fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităților americane privind conflictele din Afganistan și Irak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău