Suedia refuză să dezmintă că ar fi promis Turciei extrădări în schimbul intrării în NATO
-
03 Iulie 2022 16:18
Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminică să dezmintă afirmația făcută recent de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum că Suedia "a promis" extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunțării de către Ankara la opoziția sa față de intrarea țării nordice în NATO, situație care a pus în dificultate Stockholmul, transmite AFP, potrivit Agerpres.
În pofida insistenței jurnaliștilor și a îngrijorării refugiaților kurzi sau turci din Suedia, șefa guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament a fost luat - sau nu - pentru ca Ankara să nu mai blocheze candidaturile Suediei și Finlandei la alianța nord-atlantică.
"Am fost ministru timp de opt ani și nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor", a declarat ea într-o conferință de presă. "Ceea ce mă pune într-o situație un pic dificilă în acest moment", a adăugat lidera social-democrată.
În cadrul unui acord semnat marți de Stockholm și Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele două țări nordice s-au angajat în scris să examineze "prompt și minuțios" solicitările de extrădare formulate de Turcia.
Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extrădări nu a fost făcută, iar Finlanda și Suedia au amintit ulterior că procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente.
Însă președintele turc Erdogan s-a referit joi, la încheierea summitului NATO, la o "promisiune făcută de Suedia" privind extrădarea a "73 de teroriști", și a amenințat să blocheze din nou aderarea Stockholmului la alianța nord-atlantică dacă angajamentele nu vor fi respectate.
Presată duminică în mai multe rânduri să spună dacă a fost într-adevăr făcută o astfel de promisiune, Andersson s-a mulțumit să repete poziția țării sale: Suedia va continua să respecte dreptul național și internațional, niciun cetățean suedez nu va fi extrădat, decizia va reveni autorităților și tribunalelor independente...
"Dacă nu sunt implicați în activități teroriste, nu au de ce să-și facă griji", a subliniat ea.
Andersson a susținut prima sa conferință de presă după întoarcerea de la summitul de la Madrid, în timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltică. În insulă se desfășoară în fiecare an, la începutul lunii iulie, timp de o săptămână, o întâlnire politică ce reunește îndeosebi șefi de partid. Dar Gotland este și unul dintre locurile pe care armata suedeză le va întări din punct de vedere militar după invazia Rusiei în Ucraina și decizia suedeză de a intra în NATO.