Suedia refuză să colaboreze cu Rusia în ancheta privind atacurile de la Nord Stream

  • 11 Octombrie 2022 12:39
Suedia refuză să colaboreze cu Rusia în ancheta privind atacurile de la Nord Stream

Guvernul Suediei a refuzat să ofere acces Rusiei la investigația privind presupusele acte de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream 1 și 2, în Marea Baltică, sugerând Moscovei să efectueze o anchetă separată, scrie descopera.ro.

„În Suedia, anchetele preliminare sunt confidențiale, iar acest lucru este evident în cazul acestui dosar”, a afirmat premierul demisionar suedez Magdalena Andersson, conform cotidianului Le Monde.

Magdalena Andersson a sugerat Rusiei că este posibil să efectueze propria anchetă. Autoritățile maritime suedeze au blocat săptămâna trecută accesul în perimetrul din Marea Baltică în care s-au produs exploziile. „Acum, am ridicat blocada, este posibil să vină alte nave în zonă”, a subliniat Magdalena Andersson.

„Trebuie să existe o anchetă și, în mod normal, cu participarea Rusiei”

Administrația Vladimir Putin insistă că Rusia trebuie să participe la investigația privind atacurile care au vizat gazoductele ruso-germane Nord Stream 1 și 2, acuzând Suedia că a inițiat o anchetă unilaterală.

„Trebuie să existe o anchetă și, în mod normal, cu participarea Rusiei”, a declarat săptămâna trecută Serghei Verșinin, adjunct al ministrului rus de Externe.

Patru fisuri depistate la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Patru fisuri au fost depistate în urmă cu două săptămâni la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care fac legătura între Rusia și Germania prin Marea Baltică. Suedia și Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj.

În schimb, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulți ani construirii gazoductului Nord Stream 2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău